Mat á la Strömsö
Som ett minne ur barndomen – en fast och fin köttfärslimpa. Här i en något ny, smakrik tappning med en kärna av sötsyrlig fruktkompott och en yta av saftig bacon.
Baconlindad köttfärslimpa med aprikos, plommon och vinäger
500 g blandfärs
10 g salt
2 ägg
3 msk ströbröd
3 msk vatten
75 g torkade aprikoser
75 g sviskon
5 timjankvistar, plockade
1 gul lök
3 msk vinäger
2 pkt bacon
Blanda färsen med salt. Tillsätt ägg och rör in noggrant. Blanda in blötlagt ströbröd och smaka av med salt och vitpeppar.
Svetta schalottenlök mjuk i lite smör. Tillsätt tärnade frukter, timjan och vinäger, låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut färsen och lägg en sträng med fruktkompott i mitten. Vik över färsen och rulla till en rulle. Lägg sedan ut bacon och placera färsen i mitten. Vik över bacon så att det täcker och placera sedan i en form alternativt på en smörad plåt.
Baka i ugn på 175 °C till en innertemperatur på 65 °C (ca 30 min).
Servera med vichymorötter och gräddsky och bakad potatis.
Bakad potatis med smör
4 bakpotatisar
smör
persilja
flingsalt
Baka potatis i ugn på 200 °C tills mjuka i kärnan. Gröp ur potatisen och lägg på smörklickar eller -skivor, persilja, flingsalt.
Vichymorötter
5 morötter eko, grova
1 gul lök, finhackad
5 dl vichyvatten
1 msk smör
1 kruka persilja
1 msk ättika
salt
Svetta löken i smöret tills genomskinlig och mjuk. Tillsätt hela, tvättade morötter, krossade persiljestjälkar och vichyvatten. Koka under lock tills morötterna är mjuka men spänstiga. Smaka av med lite salt, ättika och finhackad persilja.
Koka grönsaker i mineralhaltigt vichyvatten och du förhöjer smaken på dem!