Leila utan tillsatser
Hon må vara känd från tv som bakdrottning, men fräsch mat har alltid legat henne varmt om hjärtat. Nu slår Leila Lindholm ett slag för naturlig sund mat utan tillsatser.
På marmorbänken, i den pastellfärgade köksstudion på Södermalm i Stockholm, har Leila Lindholm laddat upp med färska bär, agavesirap, kokosflingor och chiafrön. Några favoritingredienser i hennes nya sätt att tänka.
– Jag har alltid lagat fräsch och enkel mat och började tidigt samarbeta med Krav. Men när jag fick barn och båda visade sig vara allergiker började jag lusläsa innehållsförteckningarna och fick mig en tankeställare när jag såg hur mycket tillsatser vi faktiskt får i oss.
Ny kokbok
Hon betonar att hennes nya bok The Fresh Foodie inte är en dietbok, utan en bok som ska vara tillgänglig för alla. Just därför är alla recept märkta med små flikar, till exempel glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt och så vidare. Vi får oss också en lektion om så kallad "super food" och antioxidanter. Naturliga ingredienser som det blir allt lättare att få tag på.
– Min mamma har en ekologisk grönsaksodling och jag är själv odlingsfantast, så för mig har det alltid funnits tillgängligt. Men jag är så glad att det äntligen har lossnat, att livsmedelsindustrin har börjat fatta att vi faktiskt vill ha riktig mat och inte en massa skräp. Numera hittar man ju det mesta i vanliga matbutiker.
Glass på ärtor
Ett kapitel som Leila är särskilt stolt över handlar om desserter. Godsaker som är sötade med naturliga smaksättare och sötningsmedel i stället för raffinerat vitt socker.
– Jag är inte så förtjust i ordet "nyttigt", så jag har hittat på sötsaker som man faktiskt kan unna sig, även om man blir sugen klockan tio på kvällen – vilket jag brukar bli. Jag har själv gjort min viktresa och vet ju att det inte är läge för kanelbullar och gräddtårta i alla lägen.
Det lyser i Leilas bruna ögon när hon börjar prata om sin glass på gröna ärtor, en uppfinning så knasig att omgivningen tror att hon blivit tokig.
– Sund mat måste inte vara tråkig. Tvärtom kan den vara hur "cool" som helst. Och vi mår alla bättre av att slopa tillsatser och vitt socker.
Hon har inga som helst problem med att få småttingarna därhemma med på båten. För dem är fryst banan på pinne en glass, vilken som helst. Och de trängs mer än gärna bredvid mamma i köket när det är dags att baka.
– Min tvååriga dotter är väldigt sträng och läxar gärna upp mig. Hon har redan sina principer om hur det ska gå till i köket. Det är rätt lustigt att se.
Alltid mat
Leila har alltid varit omgiven av mat och minns liknande scener från när hon bakade med mormor och grillade med farfar. Att söka in till restaurangskolan blev ett självklart val, och hon hade "turen att få jobb på rätt ställen" väldigt tidigt: Bland annat Operakällaren, Fredsgatan 12 och Aquavit i New York. Karriären som tv-kock kom av bara farten.
Tiden i USA har också präglat hennes inrednings- och stylingintresse. Det mesta har en amerikansk touch – eller rättare sagt som Leila själv uttrycker det: "min drömbild av hur USA borde se ut". Något som också märks på utbudet i hennes egna butiker.
Köket och livet
Hon kollar ständigt mejlen på telefonen för att hålla sig uppdaterad om läget för butik nummer fem som ska öppna nästa dag. Leila Lindholm har numera 30 anställda, eget bokförlag och en ständigt växande internetverksamhet.
Drömde du någonsin om att ditt matintresse skulle få så här stora ringar på vattnet?
– Jag har alltid trott stenhårt på vad jag gör. Har man bara ett mål hittar man alltid vägar att ta sig dit. Både i köket och livet.
Du ska snart fylla 40. Någon kris i sikte?
– Jo, visst har jag en liten 40-årskris. Det är stor skillnad på att fylla 30 och 40. Det blir liksom tydligt att åren går så fort ...