Flan
8–10 portioner
8 dl helmjölk
4 ägg
4 äggulor
1 krm salt
4 msk socker
Skalet av 1 apelsin
Karamell:
2 dl socker
1 dl vatten
Koka upp mjölken, ställ och svalna. Knäck äggen. Ta tillvara äggvitan till marängtårtan här intill.
Hetta upp socker och vatten i stekpanna tills massan/karamellen får en vacker gyllene färg. Häll upp massan/karamellen i portionsformar eller pajform. Vicka på formen så att massan/karamellen rinner ut på kanterna.
Vispa samman äggen och smaksättningen, häll i mjölken under omrörning. Ställ formen i långpanna på vattenbad i 150 grader i cirka 60 minuter. Kontrollera med sticka att flanen stelnat. Lyft försiktigt från långpannan och ställ för att svalna. Låt stå kallt i minst fyra timmar före serveringen. Slå upp på fat och servera som dessert. Dekorera med bär från frysen.