Tuulas karelska piroger
Först skall fyllningen tillredas. I det här fallet risgrynsgröt. Potatismos och även korn- eller hirsgrynsgröt passar bra.
Risgrötsfyllning:
5 dl vatten
3 dl ris
1 l helmjölk
1 ½ tsk salt
2 msk smör
Lägg riset i kokande vatten. Koka tills vätskan sugits upp (cirka 7-10 minuter). Tillsätt mjölk och låt gröten koka sakta i 30 minuter. Rör om emellanåt. Smaksätt med salt och smör.
Degen:
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
51/2 dl siktat rågmjöl
Blanda ingredienserna till en deg och låt den vila en stund under ett plasttäcke.
Rulla degen till en jämn rulle (cirka 5 cm tjock). Rullarna skärs i ungefär halvcentimeter tjocka skivor. Rundlarna bultas ut med hjälp av mjöl under fingertopparna. De kavlas tunt till önskad form med en speciell spolformad kavel.
De avlånga fylls med en rejäl klick risgrynsgröt som plattas ut. (De runda fylls med potatismos). Kanterna viks upp och nyps ihop.
Pirogerna placeras direkt på smord plåt och gräddas nu i hög ugnsvärme (275 grader) i 12-15 minuter. De skall vara hårda och fläckiga på undersidan.
De heta pirogerna penslas med smör (någon kanske föredrar smörmjölkblandning) och placeras i en skål, två och två i omlott och i lager på varandra. Skålen täcks med smörpapper och en ren handduk.
När pirogerna mjuknat något är de färdiga att avnjutas varma med till exempel en smörklick och ett glas helmjölk.