Sötsura äppelklyftor med honungsrostad havre och yoghurt
3-4 stora äpplen
½ dl balsamvinäger eller äppelvinäger
½ dl brunt rörsocker
Honungsrostad havre med tranbär
1½ dl havreflingor
1 tsk kanel
1 krm salt
½ msk vatten
1 msk rypsolja
1 ½ msk flytande honung
½ dl torkade tranbär
Till servering:
Turkisk eller grekisk yoghurt
Skölj äpplena och skär dem i klyftor. Ta bort kärnhuset och skala. Värm socker i en stekpanna så att det smälter, häll i balsamvinäger och koka tills sockret på nytt löst upp sig. Lägg i äppelklyftorna och koka dem mjuka.
Blanda havreflingor, kanel och salt i en bunke. Rör ihop vatten och honung med rapsolja. Tillsätt det i den torra blandningen och rör om. Häll blandningen i en stekpanna. Rosta på medelvärme tills allt fått färg. Låt kallna. Blanda i halverade torkade tranbär. Servera sötsura äppelklyftor med yoghurt och honungsrostad havre.