Emmerrisotto med svamp
3 dl emmer sädesris
4 dl svamp
1 klyfta vitlök
1 schalottenlök
1 liter vegetarisk buljong
en klick smör
färsk timjan, körvel eller persilja
cirka 1 dl lagrad getost eller emmenthaler
Blötlägg emmer sädesris i vatten i några timmar. Skala löken och hacka smått. Hetta upp smör i en traktörpanna eller stor gryta. Fräs löken utan att ge färg. Slå i det avrunna emmer sädesriset och låt puttra en stund under ständig omrörning. Späd på med varm buljong lite i taget. Låt därefter sädesriset koka tills det är mjukt, cirka ½ timme. Fräs den putsade svampen i en stekpanna i smör 5–10 minuter. Blanda i det nästan mjuka emmer sädesriset. Smaka av med örter och stark ost.
Du kan också använda dig av torkad svamp som du blötlägger innan du rör ner den i risotton.