Kummin på tre sätt
Öppen köfte
I stället för att använda pitabröd som en ficka serveras alla ingredienser på brödet. Receptet är inspirerat av programmet Masterchef Australien.
Kryddmix
1 ½ tsk korianderfrön
1 tsk kummin
4 schalottenlökar
1 vitlök
Rosta koriander och kummin i stekpanna i cirka 1 minut. Krossa i mortel eller lägg dem i en påse och krossa dem över ett skärbräde. Fräs lökarna tills de blivit mjuka och blanda i de rostade kryddorna. Låt svalna i kylskåp.
Köftemix
Cirka 500g lammfärs (räcker till 8 pitabröd)
Rivet skal av 1 citron
Färsk koriander (enligt smak)
1 ägg
1 msk dijonsenap
Salt
Blanda ihop allt i en skål, med händerna. Tillsätt också de rostade kryddorna och löken.
Fördela mixen på ungefär 8 pitabröd. Grädda dem i ugnen på 200 grader (grillvärme) i cirka 6 minuter, under uppsikt.
Tillbehör
½ rödlök
Gurka
Olivolja
Flingsalt
Skiva löken och skär gurkan i önskad storlek och marinera med olivolja och salt.
Servera gärna med turkisk yoghurt och färsk koriander.
Rödbetsdolmar
Det här är en finsk version av vinbladsdolmar – med smak av kummin.
8 stora rödbetsblad
Japansk soja
4–6 råa rödbetor (beroende på storlek)
2 portioner ris, ungefär 1,5 dl
1–2 tsk kummin
100 g Koskenlaskija-ost naturell
Flingsalt
Svartpeppar
Lägg ugnen på 200 grader. Pensla rödbetsbladen på båda sidorna med soja, lägg ner dem med undersidan uppåt. Koka rödbetorna i saltat vatten så att de mjuknar något. Koka sedan riset enligt anvisningar med krossad kummin. Skär rödbetorna i klyftor och blanda dem med ris och riven Koskenlaskija-ost. Krydda.
Fördela röran på bladen och rulla ihop. Vik ihop sidorna och knyt fast med tråd.
Servera med turkisk yoghurt och flingsalt.
Pitabröd med kummin
30 g jäst
3 dl vatten
1 tsk kummin
1 tsk salt
1 msk olivolja
5 dl vetemjöl
2 dl speltmjöl
Rosta kummin i stekpanna och krossa i en mortel. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och olivolja. Arbeta in mjölet lite i taget. Låt degen jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 8–10 delar beroende på hur stora bröd du vill ha. Rulla dem till bollar och platta till dem tills de är ungefär ½ cm tjocka.
Använd ganska mycket mjöl till detta, du kan också dutta på lite mjöl när du plattar till dem. Låt jäsa 15 minuter till. Grädda dem i 200 grader i ungefär 8 minuter.
Ifall du använder pitabröden till öppen köfte så ta lite mindre jäst eller "punktera" dem. Gräddningstiden blir också lite kortare eftersom de ska in i ugnen igen.