Blomkål med basilikamusslor
För 3–4 personer.
1 litet blomkålshuvud
olivolja
2 schalottenlökar, tunt skivade
1 röd chili, strimlad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
salt
1 nät musslor (cirka 1 kg), skrubbade
ev. vitt vin
1 kruka basilika
1–2 lime
Skär blomkålen i buketter. Tärna stammen om du vill ha med den.
Hetta upp lite olja i en stor kastrull. Tillsätt blomkål, schalottenlök, chili, vitlök och en nypa salt. Fräs i 5 minuter eller tills blomkålen mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd.
Häll i musslorna (och en skvätt vin om du har), lägg på lock och låt koka på medelvärme tills musslorna öppnat sig, 7–10 minuter. Kasta musslor som inte öppnat sig.
Riv ned basilikabladen och pressa över lime. Servera med ett gott vitt bröd att suga upp vätskan med.