Grönare vardagsmat ger renare samvete
Allt fler satsar på att laga helgrönt minst en dag i veckan, både för hälsans och för miljöns skull. Vi ger tips på riktigt goda rätter där grönsakerna tar över grytor och kastruller.
Gröna måndagar är en växande trend. Även om man gärna sätter tänderna i en saftig köttbit eller smakrik fisk utesluter det inte att man viker en och annan dag för ett helt grönt middagsalternativ. Det känns rätt på många sätt, både för den egna hälsan och för att spara på jordens tillgångar. Köttproduktion är resurskrävande och orsakar höga utsläpp av växthusgaser.
Är man kött- och fiskätare i grunden kan det vara bra att lägga in en grön dag mitt i veckan, åtminstone till att börja med. Se till att den dagen blir lustfylld och bjud på något som verkligen är gott.
Hit hör en riktigt fyllig risotto. Stora rundkorniga risgryn som förmår binda mängder med vätska är grunden. Lättstekta färska champinjoner är den huvudsakliga smakgivaren. Lägg till en god vegetarisk buljong, strimlad purjo- eller salladslök och lättkokta gröna bönor i rejält saltat vatten och det börjar bli en komplett måltid.
Färsk parmesan
Kronan på verket är grovt färskriven parmesanost och några droppar god, vit vinäger som ersätter det vita vinet. Här har vi en helt igenom vegetarisk måltid som på intet sätt efterliknar kött- eller fiskrätter. För håll med om att det är lite märkligt att vegetarianer erbjuds vegetariska korvar och biffar när det är just dessa man vill undvika?
Kikärter är en utmärkt bas för vegetarisk matlagning, inte minst eftersom de finns att köpa färdigkokta på burk. Spola av och lägg i mixer med gul lök, vitlök, vetemjöl och kryddor. Kör ihop till en deg som formas till plättar vilka i sin tur steks. Resultatet blir ungefär som falafel fast utan bök med friteringsolja. Bjud plättarna med råstuvade morötter och rikligt med bladpersilja.
Lök, blandade paprikor och lite annat smått och gott kan wokas ihop till en lika färgsprakande som smakfull rätt. Serverad med japaninspirerad sojasås med sesamfrön och nyttigt råris blir det en härlig måltid. Börja med en grön dag i veckan och upptäck att grönsakerna mycket väl kan klara sig på egen hand.