Champinjonrisotto
För 4 personer
3 dl arborioris
1 msk olivolja
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk mild vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Till smaksättning:
200 g färska champinjoner
1 liten gul lök
2 salladslökar eller 1/2 purjolök
2 msk olivolja
1 1/2 dl färskriven parmesanost
2 msk finhackad persilja
Att äta till:
200 g gröna bönor
salt
Koka upp vatten smaksatt med en grönsaksbuljongtärning, vinäger, salt och vitpeppar.
Fräs riset med olivolja i rymlig kastrull. Sänk värmen och tillsätt buljongen i små omgångar som riset hinner suga upp mellan gångerna. Rör långsamt i kastrullen då och då.
När all vätska har tillsatts får riset stå på låg värme under lock och mjukna men ändå ha kvar lite tuggmotstånd. Räkna med att hela tillagningen av risottoriset tar cirka 20 minuter. Skär ned champinjonerna i mindre bitar. Skala och hacka den gula löken. Skölj och strimla salladslöken alternativt purjolöken. Fräs svamp och lök med olivolja i en egen kastrull. Blanda ris och svamp när riset är klart att äta. Avsluta med färskriven parmesanost och finhackad persilja.
Sjud gröna bönor i saltat vatten tills de är mjuka men inte överkokta. Servera bönorna till risotton.