Timjanäpplen med salt kolasås och glass
FÖR 4 PERSONER
Enkel, men gudagod, dessert med intressanta smakbrytningar.
1 msk timjan, repad
2 stora äpplen
2 msk smör
1-2 msk råsocker
2 tsk citronsaft
mandelspån eller -splitter
Kolasås:
4 msk osaltat smör
2 1/2 dl ljust muscovadosocker eller råsocker
1 1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljsocker
Tillbehör:
Vaniljglass av god kvalitet
Flingsalt
Börja med kolasåsen:
Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.
Koka upp och sänk värmen. Låt koka i 6 minuter. Rör om då och då.
Vispa i vaniljen och koka i ytterligare 1 minut. Ta bort från plattan.
Skär äpplena i klyftor, skala om du vill. Stek dem någon minut i smör. Tillsätt råsocker, timjan, citronsaft och mandel och stek ytterligare någon minut.
Servera äpplena med kolasås och vaniljglass. Strö över flingsalt och garnera med lite extra timjan. (TT)