En julkaka från Sibbo
Julen handlar om smaker och dofter, det säger Sibbobon Anders Wikström som vann tävlingen Hela Finland bakar och är öppet julgalen.
Anders Wikström gillar julens traditionella element. Julskinkan är ett måste, och till den hör förstås hemlagad senap. Samtidig tycker han att det är roligt att lyfta in nya smaker på julbordet, det blir lite intressantare upplevelser på det sättet.
– Det finns knappt några gränser för min julgalenskap, jag älskar olika slags nötter och tranbär tycker jag är juliga, säger han.
Kantig kaka
I stället för en vanlig, rund sockerkaksform har Wikström valt en rektangelformad form för julkakan.
– Nötterna har jag rostat i ugnen. Först har jag ringlat äggvita på dem och sedan strött på salt och råsocker.
Seg sås
Det är inte vilken tjinuski som helst som Anders Wikström piffar upp kakan med, den här segflytande härligheten är kokad på kondenserad mjölk och blandad med grädde.
Tjinuskin tillför julkakan två element. Anders Wikström vispar kondenserad mjölk med lika delar Philadelphiaost så blandningen blir fast. Han häller massan i en strut och spritsar fyra rundlar utanpå kakan.
Alla julkakans smaker är bekanta. Men det är de små detaljerna som gör julkakan extra festlig.
Julkaka
300 g mandelmassa, 150 g smör, 4 ägg, 1/2 dl kakao, 1/2 dl vetemjöl, 1/2 dl tinade frysta tranbär
Dekoration: Färska eller torkade tranbär
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa smör och mandelmassa till en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Sikta i kakao och vetemjöl och rör om för hand. Lägg i tranbären som är varvade i lite av vetemjölet. Rör om försiktigt.
Häll smeten i en smord kakform. Grädda kakan i cirka 25 minuter i mitten av ugnen. Kolla med en trästicka att kakan är färdig. Låt svalna.
Bred ut glasyr på kakan. Placera de söta och salta nötterna på kakan samt de färska eller torkade tranbären. Rör ut den karamelliserade kondenserade mjölken med lite grädde så att den blir mer flytande. Ringla kolasås över kakan. Vid behov kan du strö lite flingsalt över kakan.
Karamelliserad kondenserad mjölk
1 burk sötad kondenserad mjölk
Ta bort pappret från konservburken. Lägg konservburken i en djup kastrull. Fyll på rejält med vatten så att vattenytan är ovanför burken. Låt koka i tre timmar. Var noga med att burken hela tiden är täckt med vatten. Låt svalna.
Glasyr: 1 dl karamelliserad kondenserad mjölk, 1 dl Philadelphiaost
Vispa Philadelphiaosten smidig och häll i den karamelliserade kondenserade mjölken och fortsätt vispa med elvisp tills glasyren tjocknar. Ställ i kylskåpet.
Söta och salta nötter
1 påse nötblandning, 1 äggvita, flingsalt, råsocker
Lägg nötterna i en skål. Rör ner äggvitan. Strö flingsalt och råsocker över. Rör om.
Lägg nötterna på en plåt och rosta dem cirka 5 minuter i 200 graders ugn. De skall inte bli brända. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Anders tips till barnfamiljen: Rör ut tjinuskin som blir över med grädde, du får en härlig kolasås att servera barnen till glassen.