Lyx är att känna
Lyx är att ge sig tid att känna, uppleva och njuta. Att tillåta sig. Larrie Griffis vänder fort ihop fyra godissorter i sitt blomsterprunkande kök och förklarar samtidigt njutningens inre kärna.
- Bor: I Tölö i Helsingfors.
- Familj: Man sedan 12 år och två katter.
- Yrke: Vikarierar som barnträdgårdslärare sedan några år tillbaka, är skribent och föreläsare.
- Favoriträtt: Ragù bolognese.
- Dryck: Bubbelvatten, rött vin, Coca-Cola.
- Bäst på julbordet: Mormors Janssons frestelse, morsans gravade oxfilé och ALL fisk.
- Bästa julklappstipset: Gör eget och laga själv. Kan inte bli mer personligt än så.
- Julmusik: White Christmas med Bing Crosby.
- Film: Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare.
- Annat att tillägga: God jul och trevlig chanukka!
– Folk får inte bli avtrubbade och sluta känna. Jag ser det som en lyx att fälla en tår på spårvagnen om jag ser en rörande video på min smartphone.
Larrie Griffis talar för vardagsstunder oberoende av dyra varor och brand. Att sluta ögonen och känna solen i ansiktet kan ibland vara mer lyx än att packa i väg en helg på spa för att hardcore-njuta.
Hemma är Larrie den snabba och stressiga men när det gäller att äta är han långsam. Till godisfavoriterna hör Fruxo, Emser och Zoo dvs. små askar hårda sugpastiller.
– Min man äter hela asken i en näve men jag njuter långsamt, en och en.
– Tyvärr är njutning inte så trendigt just nu, förklarar han.
– Vi ska vara så upptagna hela tiden. Att vara bekväm ses som lättja och att ta det lugnt ses som skamligt. En bekant undrade varför jag lägger ner så mycket tid på matlagning – maten slutar i toalettstolen i alla fall.
På bordet ligger ett paket bladguld och med en mjuk pensel placerar Larrie små flarn på fudgebitarna.
– Lyxgodis behöver inte vara svårt och komplicerat. Det hänger mer på ingredienserna och finslipningen. Choklad i sig kan smaksättas med lyxiga ingredienser som havtorn, chili och salt. Det ger det lilla extra.
Fest fylld av (mat)kärlek
Hans passionerade förhållande till mat, choklad och jul härstammar från Larries familj. Med jämmer om julmusik och kommersialism försöker många ta julen ifrån honom.
– Då brukar jag förklara att julen är tiden då jag får träffa min familj. De bor i Sverige och jag i Finland. Det är en lyx att åka dit. Vi står i köket fyra–fem dagar och tillreder mat: viltköttbullar, stoppar korv, fruktkaka, anka, vegeskinka, griljerad skinka, vegetarisk sill av zucchini och lammkött av släktens egenuppfödda lamm. För oss är julen är en kärleksfest!
Med bakgrund i krogbranschen har Larrie många matminnen. På Bacchus i Göteborg krävde en märkvärdig gäst att få en dessert med alla såser som fanns. Personalen påpekade att det inte var ett lyckat val och bara en tillhörde men mannen insisterade. Väl på bordet ville inte kunden äta den röd-gul-bruna såsblandningen. En släkting som också jobbade där och som fört portionen till bordet svarade med ”Ja det ser ju ut som om nån skitit i glassen”.
För Larrie är matens yttre viktigt.
– Vi har alla olika matminnen som sitter i för livet. Som skolmaten. Många bär på skräckhistorier som kan förstöra en annars god rätt.
Hans eget första matminne är gammelmormor Astas kyckling.
– Vår annars mycket pratglada familj tystnade. Sakral stämning sänkte sig och alla bara njöt av det goda i munnen. Det var äkta njutning.
Under Helsingfors-Luckans Familjelördag 7.12 kl. 13–15 kan alla åldrar komma med och skapa jullyxgodis med fantasi och Larries hjälp. Hemma kan deltagarna fortsätta och t.ex. göra julklappar i marsipan, choklad och annat gott. Ett tipshäfte utdelas.