Chokladkaka med fikon
Kaka:
250 g smör
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
1/2 dl kaffe
3,5 dl vetemjöl
Frostning:
200 g mörk choklad
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
(2 msk starkt kaffe)
Kanderade valnötter:
1 dl socker
100 g valnötter
Dekoration:
kanderade valnötter och färska fikon
Kaka
Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ned i smeten de torra ingredienserna tillsammans med kaffet.
Häll smeten i en låg kakform. Grädda i 200 grader cirka 15 min eller tills kakan är färdig. Kolla med en trästicka.
Frostning
Hacka chokladen i bitar. Häll grädden i en kastrull och värm försiktigt på spisen. Lägg i den hackade chokladen och låt den sakta smälta medan du rör om. Rör om tills all choklad har smält och ställ in i kylen för att stelna. Efter att den stelnat och kallnat, vispa ner färskosten, lite i taget, med en elvisp. Vispa till det är en tjock frostning. Om du vill kan du röra ned 2 msk starkt kaffe. Bred frostningen över kakan.
Kanderade valnötter
Rosta valnötterna lätt i en panna. Skär valnötterna i mindre bitar. Smält sockret i stekpannan. Sockret får inte bli brunt. När sockret smält häller du i valnötsbitarna och rör om. Häll de kanderade valnötterna på ett bakplåtspapper för att stelna.
Dekorera kakan med de kanderade valnötterna och färska fikon.