Vilda smaker på menyn
Gräddig trattkantarellsoppa med rödlök
För 4 personer
1 liter trattkantareller (ca 200 g förvällda och frysta)
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
8 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
1 tsk finhackad färsk timjan
salt och vitpeppar
Att servera till:
några fina trattkantareller
timjan och tunt skivad rödlök
Se till att svampen är ren. Plocka ut några fina exemplar till garnering. Hacka resten grovt. Skala och finhacka rödlök (spara några tunna skivor till garnering) och riv vitlöksklyftan fint.
Fräs hackad rödlök och svamp med hälften av smöret i en kastrull i någon minut. Tillsätt den rivna vitlöken, vänd runt och späd med vatten och grädde. Smula i buljongtärningarna samt krydda med finhackad timjan. Sjud i 7-8 minuter utan lock.
Passera soppan eller kör den slät med mixerstav eller i mixer. Slå tillbaka den i kastrullen och värm den varsamt. Smaka av med salt och peppar.
Fräs sparade trattkantareller med resterande smör i kastrull eller panna. Svampen ska bara vändas runt i fettet. Häll upp soppan i skålar eller djupa tallrikar. Garnera med svamp, rödlök och lite extra timjan.
Enbärskryddad älggryta med potatispuré
För 4-5 personer
1 kg högrev av älg
2 gula lökar
1 morot
100 g rotselleri
smör och rapsolja
salt och vitpeppar
4 dl vatten
2 dl rödvin
1 1/2 msk kalvfond
2 lagerblad
3 kvistar färsk rosmarin
10 grovt krossade enbär
1 gul paprika
1 röd paprika
1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten
1 msk kinesisk soja
Att äta till:
800 g mjölig potatis
1 1/2 dl mjölk
haricots verts
Skär köttet i bitar med ett par centimeters sida. Skala och skär gul lök, morot och rotselleri i mindre bitar.
Hetta upp en vid stekpanna eller större gryta. Bryn först köttet i lika delar smör och rapsolja. Ta upp köttet och fortsätt med lök och rotsaker. Efter någon minut tippas köttet tillbaka och vatten samt vin tillsätts.
Koka upp grytan och skumma av ytan. När grytan slutat skumma smaksätts den med fond, lagerblad, grovt hackad rosmarin och grovt stötta enbär. Grytan får sedan sjuda sakta under lock i 1 timme.
Skär paprikorna i mindre bitar. Vänd ned dem i grytan, koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud grytan 10 minuter till. Smaka av med kinesisk soja, salt och vitpeppar.
Grytan serveras med skalad, kokad och mosad potatis som vispas fluffig med kokande mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar. Bjud lättkokta haricots verts till.