Köttbullar till vardags, stek till midsommar
– Det krävs en annan teknik när man styckar en älg. Beroende på hur stor älgen är och hur kulan träffat bröstkorgen tar det 60–90 minuter per djur, berättar han.
Kälviä-Peltokorpi–jaktlag hade ett lyckat veckoslut med fem fällda älgar, och för Ilkka Parpala innebär det ungefär ett halvt ton kött som ska karvas ut i olika delar och sättas in i etiketterade fryspåsar.
Kniv och handsåg är hans redskap.
– Mest använder jag kniven.
Han utför jobbet i jaktföreningens moderna slakthus som köpts upp från ett nedlagt slakteri i trakten. Pengarna till slakthuset har föreningen till stor del fått in från de avgifter som utländska gästjägare betalar för att få delta i älgjakten.
Trots att älgkött är eftertraktat bland matentusiaster, har det i Finland inte blivit någon stor handelsvara. I Kälviä-Peltokorpi-jaktlag delas största delen av köttet mellan jaktlagets medlemmar enligt ett system som bygger på föreningsaktivitet och jaktdeltagande.
– Vi brukar spara en stekbit till midsommar. Det har blivit tradition för vår familj. Under vintern äter vi köttbullar av älgfärs. Det är också en vardagslyx. Köttbullarna brukar knappt hinna från ugnen till matbordet förrän formen är tömd, säger Kari Moilanen, mångårig medlem i jaktlaget.
- Över etthundratusen finländska jägare beräknas delta i årets älgjakt.
- Inför jaktsäsongen beräknades stammen bestå av 115 000 älgar.
- Årets kvot är 32 900 älgar, cirka 10 procent färre än 2012.
- På landsvägarna är älgarna en riskfaktor och årligen inträffar cirka 4 000 älgkrockar.
- Älgjakten pågår till sista december eller tills jaktlagets kvot är fylld.
Jaktsäsongen avslutas med älgsoppa för medlemmarna och en del kött brukar doneras till församlingen och den lokala krigsveteranföreningen. En mindre del säljs i köttdiskarna på någon av Karlebys stormarknader.
– Efterfrågan är större än utbudet. Jag har hört att älgfilé kan kosta upp till 100 euro per kilogram i köttdisken, säger Matti Saari, jaktledare i föreningen.
Brasa och korv
Ute i skogen är ett trettiotal medlemmar samtidigt ute på jakt. Elmar Schneider från Tyskland har tillsammans med sina jaktvänner Günther Gliem och Peter Josef Milz återvänt till Kelviå för att delta i årets älgjakt. Under en vecka bor de ute i jaktlagets stuga och går ut på tre pass om dagen med jaktlaget.
– Det här är det bästa sättet att koppla av från vardagen. När man jobbar sju dagar och 80 timmar i veckan behöver man komma bort, säger Günther Gliem, som tillsammans med sin fru föder upp hästar på sin gård utanför Köln.
Jaktkulturen och -metoderna skiljer sig i viss mån mellan Finland och Tyskland.
– I Tyskland håller jakt på att bli mer som en hobby bland andra, ungefär som golf. Jaktlicenser auktioneras ut och i skogarna blir det allt vanligare med rika stadsbor som saknar egentlig kunskap om jakt.
– Här är jakt mer naturligt, hela byn arbetar tillsammans och stämningen är helt otrolig. Det bästa är pauserna när alla sitter runt brasan och grillar korv, myser Elmar Schneider.
Jaktlyckan har hittills gynnat dem lite olika.
– Jag sköt en kalv i går, strålar Günther Gliem.
– Jag väntar ännu på stortjuren, skrattar Elmar Schneider.
Älg på kornet
I jaktstugan serveras gästerna mest lax och älgkött till middag.
– Det går åt en burk hjortronsylt om dagen eftersom tyskarna breder tjocka lager på sina frukostmackor, säger Matti Saari och ler.
Jaktföreningen har tagit emot gäster sedan 1980-talet, när kontakter knöts via mejeriaffärer mellan Kelviåbor och Kölnbor. Sedan dess har tyskar från tre olika regioner årligen deltagit i älgjakten. Varje gäst betalar 1 500 euro för en vecka plus en mindre dagsavgift.
– Vi försöker driva bytet så att gästerna ska få fälla någon älg. Lokalbefolkningen vet var älgarna rör sig. Det är vanligt att älgkor kommer år efter år till samma äng med sina nya kalvar, säger Kari Moilanen som tillsammans med Matti Saari minst en gång per år besöker Tyskland som jaktgäster.
– Tyskar är lika som finländare så till vida att de följer regler till punkt och pricka. Vi har haft gäster från andra länder som fattat egna beslut i vissa situationer. I jakt är egna beslut felaktiga beslut, säger jaktledaren Matti Saari.