Ångkokta kycklingdumplings
20 stycken
Dumplings är en favorit att ångkoka. Man kan även steka dem i panna och sedan slå på en skvätt vatten när de fått lite yta.
20 dimsum-, wonton-, eller gyozaplattor (finns i asiatiska butiker)
400 g kycklingfiléer eller -färs
2 salladslökar, finhackade
1 dl vattenkastanjer, finhackade
1/2-1 röd chili, finhackad
3 cm färsk ingefära, riven
1/2 kruka färsk koriander, grovhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk sesamolja
salt
Dippsås:
1 dl soja
2 msk sesamolja
4 msk risvinäger
1 tsk akaciahonung
1-2 tsk chiliflakes eller 1/2-1 röd chilifrukt
2 tsk sesamfrön
1 lime
Hacka kycklingen fint om du inte använder färs. Blanda med lök, vattenkastanjer, chili, ingefära, koriander, vitlök, sesamolja och lite salt.
Fukta kanterna på en dimsumplatta i taget med vatten, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop hörnen till ett knyte. Låt vila i 5 minuter.
Blanda under tiden alla ingredienser till såsen och låt stå en stund och samla smak.
Placera knytena tunt med olja och placera dem i en ångkokningsinsats (kan bland annat köpas billigt i asiatiska butiker) i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka knytena i 5 minuter. Dela en dumpling på mitten för att kontrollera att kycklingen är genomkokt.
Dippa knytena i såsen.