Gott med äpplen
Höstäpple ”Anna”
Recept från boken Pauls kök av Paul Svensson och Jakob Fridholm
6 röda äpplen, Alice eller Discovery
150 g bacon
10 mandelpotatisar, skalade
80 g brynt smör
6 timjankvistar
smör till formen
skirat smör till stekning
salt och svartpeppar
Pensla en terrinform med smör. Klä formen med baconskivor lagda omlott. Skiva potatisen och äpplena cirka 1 mm tunt på mandolin eller med osthyvel. Blanda ner varmt brynt smör, plockad timjan, salt och peppar. Varva potatis och äpple tätt i formen. Avsluta med att vika över bacon och lägg i press med tyngd eller likadan form som terrinformen med vatten i. Baka i ugn på 175 grader i cirka 45–60 minuter eller tills en kniv lätt glider genom terrinen.
Ta ut och kyl med ny press. När terrinen svalnat, skär den i skivor och stek i skirat smör vid serveringen.
Suveränt som tillbehör till en köttbit eller bara med en krispig sallad med lite strimlat rått äpple i.
Äpplen i frasiga paket
Recept från boken Annas mat av Anna Bergenström
2–3 saftiga päron eller doftande höstäpplen
2–3 msk smör
2–3 msk farinsocker eller råsocker
cirka 1/4 tsk kanel
cirka 50 g valnötskärnor, grovt hackade
knappt 1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kokosflingor
ev. 1/2 dl ljusa, mjuka russin
3 halvtinade plattor fryst smördeg
1 uppvispat ägg till pensling
lite siktat florsocker
Kärna ur päron eller äpplen, skala dem om skalet är grovt. Skär frukterna i drygt centimetertjocka klyftor. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och stek frukten i cirka 3 minuter. Strö över socker och bara lite kanel. Blanda ner grovhackade valnötskärnor, vaniljsocker, kokosflingor och eventuellt ljusa russin. Rör om väl. Ställ blandningen åt sidan och låt den svalna. Värm ugnen till 200 grader.
Kavla ut smördegen. Skär varje bit mitt itu. Kavla dem lätt så att de blir tunnare och lite större. Lägg ut fruktblandningen mitt på degbitarna. Pensla längs kanterna med lite uppvispat ägg som klister, vik ihop till trekantiga ”paket” och tryck till runt om med en gaffel så att degen håller ihop längs kanterna. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna lite, sikta över florsocker och servera paketen ljumma eller avsvalnade.
Torkade äppelringar
Recept från boken Annas mat av Anna Bergenström.
Välj fräscha äpplen. Kärna ur dem med en äppelpipa och skala dem. (Skalen kan användas till te, se receptet nedan).
Skär äpplena i cirka 3 mm tjocka skivor.
Doppa gärna skivorna helt hastigt i saltat vatten, knappt en tsk salt till 1 liter vatten, så mörknar inte de färdiga äppelringarna så lätt.
Rada upp äppelringarna på blompinnar – varje ring ska hänga fritt – och lägg pinnarna på en träställning. Ställ gärna äpplena på tork framför ett element. Om ett par dagar är ringarna torra och lite sega.
Ett gott äppelte
Recept från boken Annas mat av Anna Bergenström.
Torka äppelskalen utbredda i en glesbottnad korg och ställ korgen några dagar i närheten av ett element eller nära en vedspis eller använd en elektrisk torkapparat.
Rör om bland skalen då och då. Brygg sedan ett gott äppelte.