Jordgubbssylt med kiwi och mynta
5 burkar à cirka 2 1/2 dl
1 timme + 2 timmar i kylen
Kiwi innehåller massor av naturligt pektin, vilket gör att man inte behöver tillsätta det på konstgjord väg.
1 1/2 liter jordgubbar
2 kiwier
7 1/2 dl strösocker
1 citron, saften
4 kvistar färsk mynta (sköljda)
1 vaniljstång, delad på längden
1/2 tsk smör
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Skala och tärna kiwifrukterna.
Blanda jordgubbar, kiwi, socker och citronsaft i en stor bunke. Tillsätt strimlade myntablad och vaniljstång. Låt stå i två timmar eller i
kylen över natten.
Koka upp under omrörning i en stor rostfri kastrull. Rör ordentligt när det börjar koka. Sänk till medelvärme och fortsätt röra då och då så att det inte bränns vid. Låt puttra 40–60 minuter eller tills sylten börjar tjockna. Skumma noga med jämna mellanrum. Rör ned smöret och fiska upp vaniljstången.
Fyll på väl rengjorda och varma glasburkar, gärna
direkt från diskmaskinen.
Du kan även koka förslutna nästan fulla burkar i en kastrull med vatten i 10 minuter så håller sylten längre. Annars håller den cirka en månad i kylen.