Sommarlätt kycklinggryta
För 4 personer
600 g kycklingkött
1 gul lök
2 morötter
1 litet kålrotshuvud
2 palsternackor
6 potatisar, fast sort
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad, färsk timjan
3 msk hackad, färsk persilja
500 g krossade tomater
1 1/2 msk kycklingfond
salt och vitpeppar
smör och rypsolja
Att äta till:
mörkt bröd
Skala gul lök, morötter, kålrot, palsternackor och potatisar. Skär allt i centimeterstora bitar. Strimla purjolök, riv vitlöksklyftorna samt hacka timjan och persilja.
Skär kycklingköttet i 2-3 centimeters bitar. Tvätta händer och redskap noga efter hanteringen av rå kyckling.
Fräs kycklingbitarna i lika delar smör och rypsolja i rymlig stekgryta. Efter ett par minuter tillsätts lök och rotsaker. Fräs ytterligare någon minut. Vänd runt grytan varsamt några gånger.
Tillsätt hackad timjan och persilja, krossade tomater, fond och lite salt och vitpeppar. Låt grytan koka upp, sänk värmen och låt den därefter sjuda under lock i 15 minuter. Salta och peppra.