Laxsoppa med lime och saffran
För 4 personer
400 g färsk lax
1 1/2 msk smör
1 gul lök
1 färsk fänkål
1 paket saffran
1 kryddmått dillfrö (samt krondill i mån av tillgång)
1 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten
1 limefrukt
salt och vitpeppar
Att äta till:
bröd, gärna ugnsvärmd baguette
Skär laxen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta bort den hårda roten och skär den övre delen av fänkålen i mindre bitar.
Fräs lök och fänkål med smör i en rymlig kastrull. Pudra över saffran och tillsätt dillfrö, vatten, vin samt smula ned buljongtärningarna.
Koka upp och sjud soppgrunden några minuter utan lock. Lägg i lax och det rivna gröna skalet samt saften från en limefrukt. Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och sjud soppan 4–5 minuter. Rör i grädde, gärna lätt vispad om man vill ha en extra fluffig soppa, och smaka av med salt och vitpeppar. Så här års kan soppan garneras med krondill. Servera bröd till.