Kalvstek med grönsaker
För 4 personer
1 kg kalvstek utan ben
salt och vitpeppar
3–4 dl vatten
1/2 gul lök
1 morot
smör och rypsolja
Till såsen:
4 dl silad sky (alt. vatten + kalvfond)
2 dl grädde
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 1/2 dl vatten
1 msk soja
Att äta till:
kokt potatis
lättkokta grönsaker (t.ex. ärter, morötter och blomkål)
vinbärsgelé
inlagd gurka
Salta, peppra och bryn köttet runt om i lika delar smör och rypsolja i en rymlig stekgryta. Stick in en stektermometer i köttet. Tillsätt vatten samt skalad lök och morot i bitar. Låt allt koka upp, sänk värmen och lägg på lock. Låt köttet knappt sjuda på låg temperatur tills termometern visar 70 grader.
Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Sila och spara skyn. Får man inte ihop 4 dl sky fyller man på med vatten och lite koncentrerad kalvfond. Koka upp skyn med grädde och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
Skiva upp steken och servera den med sås, kokt potatis, varma grönsaker, gelé och inlagd gurka.