Räksallad med gräslökshollandaise
För 4 personer
500 g skalade räkor
2 hårdkokta ägg
1 huvud isbergssallad
1 gurka
10–12 körsbärstomater
8 rädisor
Att äta till:
200 g hollandaisesås
2–3 msk klippt gräslök
1 tsk finrivet citronskal
tunna strimlor rågbröd
citron
Hårdkoka äggen, det vill säga 8 minuter från det att vattnet börjar koka. Avbryt koket med att spola äggen i kallt vatten. Skala och dela äggen i halvor.
Riv isbergssalladen och lägg den i kallt vatten. Efter 10 minuter tippas salladen upp i durkslag och ruskas torr, eventuellt torkas på ren handduk. Skär gurkan i bitar, tomaterna och rädisor i halvor.
Tvätta och riv det yttersta gula skalet av en citron. Klipp gräslöken i mindre bitar. Smaka av hollandaisesåsen med citronrasp och gräslök.
Lägg upp salladen i djupa tallrikar. Toppa med räkor, ägg och sås. Garnera med gräslök och, om man vill, en jordgubbe för att markera att det är sommar. Citron och strimlat rågbröd bjuds till.