Fräscha upp grillfesten
Säg "grill" och de flesta tänker "korv". Men grillning är så mycket mer, menar kockarna i den nya boken Kockarnas grillbok. Den bjuder på nytänkande recept som slänger allt från mango till pilgrimsmusslor på grillen. Här är några smakprov från boken.
Grillade kronärtskockor med limesmör
4 portioner
4 stora kronärtskockor
saft av en halv citron
2 msk olivolja
Limesmör:
50 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
saft och skal av 1 lime
salt och peppar
limeklyftor
Skär av toppen på skockorna och skär av stjälken men lämna ett par centimeter vid fästet. Dra ur det mesta av skägget inne i skockan.
Klyv skockorna på längden och pensla med citron och olivolja. Grilla på utomhusgrillen över inte för het glöd i cirka 60 minuter.
Rör smöret och blanda med vitlök, saft och skal av lime och smaka av med salt och peppar. Servera till de grillade skockorna.
Melonsallad med oliver
10 personer
1/2 vattenmelon
1 Galiamelon
1 Cantaloupemelon
1-2 rödlökar
15-20 gröna oliver
15-20 kalamataoliver
200 g fetaost
2 msk citronsaft
2 msk god olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
färsk basilika
Skala, kärna ur och tärna melonerna. Skala och strimla löken mycket tunt.
Blanda allt i en skål. Tillsätt oliver och smulad fetaost. Droppa över citron och olivolja. Salta och peppra. Garnera med färsk basilika.
Medelhavsgrönsaker på spett
2 portioner
1 röd paprika
1 gul paprika
5 skrubbade färskpotatisar
1 zucchini
1 aubergine
2 msk olivolja
5 timjankvistar, finskurna
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt och svartpeppar
Till servering:
2 msk rostad lök
1 msk skuren gräslök
Rosta paprikorna hela på grillen runt om. Skala och kärna ur dem.
Skär potatisen i centimetertjocka skivor. Skär zucchini, aubergine och paprikor i fyrkanter i samma storlek som potatisen så det blir lättare att grilla dem jämt.
Varva alla grönsaker på ett rejält stålspett.
Marinera spetten i lite olivolja, timjan, salt, svartpeppar och finhackad vitlök. Linda in dem i aluminiumfolie så blir de mustigare. Grilla noggrant runt hela spettet tills alla grönsaker är mjuka. Packa upp paketen före servering och grilla som vanligt en stund för grillyta.
Toppa med rostad lök och gräslök.
Grillad mango med hallon och kokosmascarpone
4 portioner
2 mango
2 dl hallon
1 passionsfrukt
Kokosmascarpone:
250 g mascarpone
1,5 dl kokosmjölk
1 lime, finrivet skal och saft
1/2 msk florsocker
kokosflingor
Rör ihop alla ingredienser till kokosmascarponen. Hyvla färsk kokos med en osthyvel och lägg spånen på en plåt och rosta i ugnen på 175° i några minuter tills kanterna börjar få en gyllenbrun färg. Ha betydligt kortare rostningstid om du använder färdiga flingor.
Skala och skär mangon i klyftor, grilla den på medelvärme på grillen. Lägg mangon på ett fat och servera med hallon. Dela passionsfrukten och kläm ut kärnorna över frukten.
Toppa mangon med kokosmascarponen. Garnera med kokosflingorna.
Fotnot: Kockarnas grillbok utges av Norstedts förlag och innehåller grillrecept av 23 svenska kockar. Bland annat Plura Jonsson, Sara Begner och Paul Svensson medverkar. En del recept har publicerats tidigare i kockarnas egna böcker.