Grillad lax med japansk sås och rostade wasabismulor
För 4 personer
600 g lax med skinnet kvar
1 tsk mald ingefära
salt och vitpeppar
Till såsen:
2 dl japansk soja
2 dl vatten
2 msk riven färsk ingefära
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Till wasabismulorna:
2 dl smulat matbröd, gärna av lantbrödstyp
1 msk rypsolja
1 1/2 msk wasabi
1 tsk vitvinsvinäger
Att äta till:
ris eller kokt potatis
blandade salladsblad
citron eller lime
Smula ned brödet. Lättast går det med dagsgammalt bröd av lantbrödstyp. Blanda rypsolja med wasabi (finns i pulverform som blandas ut med vatten, eller färdigblandad på tub) och vinäger i en skål. Vänd ned brödsmulorna i blandningen och sprid ut dem på ugnsfast fat. Torka smulorna i 200 graders ugn till dess att de fått lite färg men inte hunnit bli brända. Låt smulorna svalna.
Dela laxen i portionsbitar. Se till att de är benfria men låt skinnet sitta kvar. Torrkrydda fisken med salt, peppar och mald ingefära.
Koka upp japansk soja, vatten, skalad och riven färsk ingefära, strösocker och vinäger. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen 5 minuter. Sila den färdiga såsen.
Grilla laxen över fin glöd med skinnsidan mot gallret. Efter 3 minuter lyfts fisken över till ugnsfolie som lagts i kanten av grillen där värmen inte är så stark. Lägg gärna på lock för mer röksmak. Efter ytterligare 2–3 minuter är fisken klar att serveras med japansk sås och wasabismulor.
Servera ris eller potatis, salladsblad och citron till.