Grilla havets frukter
Det är lätt att fastna i köttfällan när det ska grillas. Griskotletter, en och annan entrecôte och korvar i långa banor. Men den som gillar att grilla får inte missa fisk och skaldjur. Spännande smaker och roliga tillbehör ger en extra fräschör.
Rent mekaniskt klarar köttbitarna på grillen nästan vilken behandling som helst. Fisk däremot kräver att man arbetar med en lång stekspade eller liknande när det är dags för vändning. Fisken är ömtålig och är man för hårdhänt slutar det allt som oftast med att fiskbitarna ramlar ned i glödbädden, och det blir korv på tallriken i alla fall.
Foliehörna
Lax är en tacksam fisk att grilla. Putsa bort benen, även de små som sitter längs ryggraden, men låt skinnet sitta kvar. Det fungerar som en värmesköld vid grillningen och plockas bort först vid serveringen. Eller rättare sagt, skinnet sitter ofta kvar på gallret när fisken lyfts av.
Med en bit aluminiumfolie, så kallad ugnsfolie som inte är plastbelagd, kan man skapa sig en sida av grillen där värmen inte är så stark. Dit kan fiskbitarna flyttas efter några minuter för att sätta sig i lugn och ro. Lax ska inte ätas rå, men den ska heller inte vara torrgrillad, så här kommer foliehörnan väl till pass för en lite lugnare grillning.
Fisksås
Japansk sås smakar alltid gott till lax. Såsen är väldigt kryddig vilket gör att fisken klarar sig med enbart salt, peppar och lite torkad ingefära. Ugnsrostade brödsmulor smaksatta med japansk pepparrot, wasabi, är ett kul och annorlunda tillbehör.
Räkor och sotare
Skaldjur på grillen är alltid festligt. Men grilla inte stora scampi eller tigerräkor eftersom odlingen av dessa innebär en kraftig miljöbelastning. Vanliga räkor går bra, gärna tillsammans med grön sparris och några kokta nypotatisar. Med hjälp av en perforerad grillpanna går grillningen lätt utan ras ned i glöden.
Sotare är en traditionell svensk grillrätt. Från början saltströmming som halstrades i torr panna men nu i en något moderniserad form med filead färsk strömming och måttligt med grovsalt. Blir gott med dill- och citronsmör samt kokt nypotatis med skalet kvar.