Rabarberpaj med mandel och granatäpple
FÖR 6 PERSONER
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 g smör, kallt i små kuber
ca 3 msk kallt vatten
Fyllning:
300 g rabarber (2 stänger)
1 dl rörsocker
1 dl strösocker
2 msk maizena
2 granatäpplen
1/2 vaniljstång, urskrapad
Smuldeg:
2 1/2 dl havregryn
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl rörsocker
2 1/2 dl mandelspån
1/2 tsk kanel
1 tsk havssalt
100 g smör, kallt i små kuber
Mascarponekräm:
150 g mascarpone
1/2 dl florsocker
1/2 vaniljstång, urskrapad
1 citron, skalet
2 1/2 dl vispgrädde, hårt vispad
Börja med pajdegen: Lägg mjöl, florsocker och smör i en matberedare och pulsa till en jämn deg. Tillsätt lite vatten. Knåda ihop degen med händerna, lägg i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Fyllning: Rör ihop rabarber, rör- och strösocker, maizena, granatäppelkärnor och vaniljfrön. Se till att rabarbern täcks ordentligt med maizena.
Gör smuldegen: Blanda havregryn, mjöl, socker, mandel, kanel och salt. Lägg i smöret och nyp ihop tills smuldegen är jämn och fin.
Tryck ut pajdegen i bottnen av en pajform som är cirka 25 centimeter i diameter (eller flera små).
Fördela rabarberblandningen jämnt i pajformen. Strö över smuldegen så att den täcker.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader cirka 45 minuter eller tills ytan blir gyllenbrun. Låt svalna.
Vispa ihop mascarpone, florsocker, fröna från den urskrapade vaniljstången och rivet citronskal. Vänd försiktigt ned hälften av vispgrädden, tillsätt sedan resten och servera med pajen.