Thailändsk fisk- och skaldjurssoppa
För 4 personer
300 g sej eller annan vit fisk
300 g räkor med skal
1 msk rypsolja
2 citrongräs
1 tsk fint hackad galangarot
1/2 röd chili
1 tsk röd currypasta
12 dl vatten
2 tärningar hönsbuljong
1 msk fisksås
100 g champinjoner
3 salladslökar
1 limefrukt
färsk koriander
Skär fisken i tvåcentimetersbitar. Skala räkorna, spara skalen. Krossa citrongräset lätt och dra bort skalet. Hacka den nedre, ljusa delen fint. Hacka galangarot och chili.
Fräs räkskalen med olja i en kastrull en knapp minut. Tillsätt citrongräs-, galanga- och chilihack, currypasta, vatten och buljongtärningar. Koka upp och sänk värmen och låt allt sjuda 15 minuter utan lock. Sila och spara vätskan.
Strimla vårlökarna och dela svampen i bitar. Fräs lök och svamp hastigt med rypsolja i ny kastrull. Slå på räkavkok, tillsätt fisksås och lägg i fiskbitarna. Sjud fisken under lock 3 minuter. Smaka av med färskrivet limeskal och saften från frukten. Lägg upp i portionsskålar, fördela räkorna över och garnera med färska korianderblad.