Matjessill med lantägg, löjrom och gräddfil på rostad brioche
6 portioner, 20 minuter + kylning
6 lantägg
1 äggula
2 msk brynt smör + extra att rippla
2 anjovisfiléer, hackade
2 msk hackad gräslök
3 tjocka skivor brioche eller annat bröd
6 hela matjesfiléer
60 g löjrom
1 dl avrunnen gräddfil
1 röd färsklök
örter till garnering
Koka äggen 10 minuter. Kyl ned dem och skala. Hacka äggen och blanda dem med äggula, brynt smör, anjovis och gräslök. Rulla in äggröran i plastfilm så tajt som möjligt. Lägg i kylen så att den blir hård. Ta fram och skär i lagom stora bitar.
Skär till brödet så att det passar till bitarna med äggröra. Rosta brödet gyllene i ugnen på 230 grader. Lägg äggröran på det rostade brödet och lägg matjessill ovanpå. Toppa med löjrom, gräddfil och tunt skivad rödlök. Rippla lite brynt smör över och garnera med örter.