Kolarhustruns pasta – pasta carbonara
För 4 personer
400 g bacon
500 g färska tagliatelle
1 msk salt
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl vatten
2 ägg
1 dl färskriven parmesanost
olivolja
svartpeppar
150 g ärter
5 dl vatten
1 tsk socker
1 krm salt
rucolasallad
Strimla baconet ganska fint. Skölj och strimla purjolöken fint. Riv parmesanosten ännu finare.
Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Låt den rinna av i ett durkslag. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt en matsked olivolja. Fräs bacon och purjolök någon minut.
Häll i den avrunna pastan och tillsätt grädde och vatten. Knäck i två ägg, pressa i vitlök samt rör i riven parmesanost. Krydda med svartpeppar. Rör om så att allt blandar sig, samtidigt som det reds av värmen.
Koka ärter i saltat och sockrat vatten. Ärterna ska bara koka upp, utan lock, för att ha kvar sin färg och spänst. Fördela pastan i djupa tallrikar och servera med rucolasallad och ärter.