Asiatisk lax med fetagratinerade rotsaker
4 portioner, 60 minuter
En fiffig allt-i-ett-rätt som känns både god och nyttig.
1 fyrpack laxfiléer
5 cm färsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1-2 limefrukter, rivet skal
2 msk japansk soja
1 msk sesamolja
3 morötter
3 persiljerötter
3 palsternackor
1/2 huvud rotselleri
1 rödlök, i klyftor
några kvistar färsk timjan och/eller rosmarin
olivolja
1 dl torrt vitt vin
2 msk sweet chili-sås
150 g fetaost
Till servering:extra lime- eller citronklyftor
Tina laxen. Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda limeskal, ingefära och vitlök och gnid in laxbitarna med blandningen. Droppa över soja och sesamolja.
Skala alla rotsaker och skär dem i bitar. Lägg dem i en långpanna tillsammans med rödlök och örtkvistar. Ringla över lite olivolja. Blanda vitt vin och sweet chili-sås och häll över.
Sätt in i ugnen på 250 grader i 20 min. Sänk värmen till 150 grader och smula fetaosten över både fisk och rotsaker. Grädda i cirka 10-15 min (eller tills 40 graders innertemperatur) eller tills fiskköttet precis börjar falla isär. Pressa limesaft över laxen och servera med extra lime eller citron.