Mördegsbakelser med rabarberkompott
För 4 personer
Till mördegen:
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 g smör
Till kompotten:
300 g rabarberstjälkar
1 vaniljstång
1 dl strösocker
5 msk vatten
3 msk gelésocker
Att äta till:2 dl vispad grädde
citronmeliss
Hacka samman mjöl, florsocker och smör till degen. Mot slutet är det lättast att arbeta ihop den för hand. Tryck ut degen i metallformar och grädda kakorna 10 minuter mitt i 175 graders ugn. Låt kakorna svalna innan de lossas ur formarna.
Dra bort det yttersta, trådiga skalet på rabarberstjälkarna. Dela rabarbern, först i tre delar på längden och sedan i knappt centimeterlånga bitar. Lägg bitarna i rostfri kastrull.
Snitta upp vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg dem i kastrullen. Tillsätt strösocker och vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud kompotten i 5-6 minuter. Tillsätt gelésockret och ge kompotten ett uppkok i en halv minut. Låt svalna.
Efter 15 minuter skedas kompotten ut på mördegskakorna. Kyl kakorna ordentligt. Vispa grädden fast och spritsa alternativt klicka ut den på kakorna. Garnera med citronmeliss och servera.