Rökgrillad lax med kyld ört- och limesås
För 4 personer
(Använd grill med ventiler och lock)
4 portionsbitar lax med skinnet kvar
ugnsfolie och rökbildande flis
Till marinaden:
1 tsk soja
1 tsk worcestershiresås
1 msk färskpressad limejuice
1 msk rypsolja
2-3 kvistar rosmarin (samt extra till laxen)
Till såsen:
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
1 msk av vardera dill, persilja och gräslök
2 msk färskpressad limejuice
salt och peppar
Att äta till:
nykokt färskpotatis
blandad sallad
1 lime
dill
Blanda marinaden och pensla fisken. Låt stå i 15 minuter.
Blanda samman såsen. Först crème fraiche och majonnäs, sedan hackade örter, limejuice samt salt och peppar. Kyl såsen.
Ordna glöden på ena sidan i klotgrillen. Lägg folien och lax med skinnsidan nedåt på andra sidan. Varje fiskbit toppas med en bit färsk rosmarin. Lägg rökflis i glöden och lägg på lock.
Rökgrilla fisken cirka 8 minuter eller till kärntemperaturen är strax över 50 grader. Salta fisken och servera den med kokt potatis, sallad, lime, dill och kyld sås.