Vitlöks- och vinägerkyckling med primörer
För 4 personer
1 stor färsk kyckling
1 hel vitlök
olivolja
smör
salt
nymalen svartpeppar
2 dl äppelcidervinäger
blandade primörer, t ex morötter, purjo, spetskål, sockerärter, sparris
10 små potatisar
Stycka kycklingen i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna genom att krossa dem lätt med ett knivblad så att de blir lite mosade.
Hetta upp olja och smör i en stor stekgryta, bryn kycklingdelarna runt om så att de får färg, några i taget. Häll i vitlöksklyftorna mot slutet, sänk värmen, salta och peppra. Slå på vinäger och låt puttra under lock i cirka 25 minuter. Lägg i potatisen efter 5 min. Skär primörerna i mindre bitar och häll i när det återstår 5 minuter (lite längre om de inte är så späda). Vitlöksklyftorna blir alldeles mjälla och smakar underbart.