Grisfilégryta med katrinplommon och äpple
För 4 personer
600 g grisfilé
2+1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 morötter
3 gula lökar
3 äpplen
100 g katrinplommon
1 vitlöksklyfta
4 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
1 1/2 msk kalvfond
2 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
2 dl vatten
salt och vitpeppar
Att äta till:
ris eller stekt potatis
blandade blad
Skala och skär morötterna i bitar, lökarna i klyftor och äpplena i bitar. Dela plommonen på mitten.
Putsa och skär upp köttet i 2–3 centimeter tjocka skivor som bankas ut lätt. Stek köttet hastigt i 1 matsked smör, bara så det får färg. Ta upp köttet och lägg i bitar av morot och lök. Stek grönsakerna någon minut.
Fräs resterande smör och mjöl i en kastrull. Späd med vatten, vin och grädde. Koka upp, sänk värmen och lägg i grönsakerna från pannan samt plommon, äpplen, riven vitlök, lagerblad, timjan och fond. Sjud grytan i 15 minuter. Lägg i köttet och sjud allt 6–7 minuter till. Salta och peppra. Servera med ris eller stekt potatis och blandade blad och örter.