Lammgryta med rosmarin och champinjoner
För 4–5 personer
900 g benfri lammstek
1 gul lök
1–2 morötter
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
2–3 kvistar färsk rosmarin
smör och rypsolja
1 lagerblad
2 dl madeira
3 dl vatten
1 1/2 msk koncentrerad lammfond alt. kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten
1 msk kinesisk soja
150 g färska champinjoner
Att äta till:
små helstekta potatisar
grönsallad
Ta bort nätet från steken och putsa bort onödigt feta partier. Skär köttet i bitar med ett par centimeters sida.
Skala och skär moroten i mindre bitar, hacka den gula löken grovt och riv vitlöken. Repa och hacka bladen av rosmarinkvistarna.
Bryn köttet under omrörning i lika delar smör och rypsolja. Salta och peppra. Efter ett par minuter tillsätts gul lök, morot, vitlök och rosmarin. Slå i madeira, vatten och koncentrerad fond. Lägg i lagerbladet och låt allt koka upp. Sänk värmen och sjud grytan under lock i cirka 40 minuter.
Red av grytan med majsstärkelse löst i vatten och färga den lätt med soja. Låt grytan sjuda ytterligare 5 minuter.
Dela svampen i klyftor som steks lätt i lika delar smör och rypsolja. Vänd ner svampen i grytan och smaka av med salt och peppar. Servera gärna små helstekta potatisar till, liksom en blandad grönsallad med tunna skivor färsk champinjon som garnering.