Två sorters minipizzor
12-15 pizzor av vardera sorten
Till bakeuppizzorna:
2 1/2 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm socker
1 msk bakpulver
6 dl vetemjöl
Till minicalzone:1 1/2 dl fingervarmt vatten
1/2 paket jäst (25 g)
2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
Till gemensam fyllning:
500g krossade tomater
1 tsk torkad oregano
250 g mozzarella
150 g rökt skinka
50 g färska champinjoner
basilika
Lös jästen till bakeuppizzorna i ljummet vatten. Tillsätt olivolja, salt och socker. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda degvätskan med mjölblandningen och arbeta samman en slät deg. Låt den jäsa under handduk i 40 minuter.
Låt tomatkrosset rinna av i finmaskig sil. Riv mozzarellan, strimla skinkan och skär svampen i mindre bitar.
Dela bakeupdegen i 12-15 delar som kavlas ut och läggs i stora bullformar. Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter.
Lös jästen till minicalzonepizzorna i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt, socker och sist mjölet. Arbeta ihop till en deg som får jäsa under handduk i 30 minuter.
Tryck till degen i bullformarna och lägg i tur och ordning på tomatkross, ost, skinka och svamp. Grädda bakeuppizzorna i 12 minuter i 225 graders ugn.
Dela calzonedegen i 12-15 bitar som kavlas ut till små runda plattor. Lägg tomat, ost och skinka på ena halvan, vik ihop och nyp samman degskarven. Minicalzone gräddas i 225 graders ugn i cirka 5 minuter.
Garnera med oregano.