Linda Lomelinos chokladmascarponetårta med bär
Chokladbottnar
2 1/2 dl mjöl
1/2 dl kakao
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk matsoda
1/4 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1, 3/4 dl farinsocker
1 stort ägg
1 stor äggula
75 gram smält choklad
1 tsk vaniljsocker
1, 1/4 dl mjölk
Mascarponechokladfrosting
250 g mascarponeost
3/4 dl kakao
3/4–1 dl florsocker
2 1/2 dl vispgrädde
Dekoration
250 g färska bär - hallon, björnbär och vinbär
Florsocker att pudra med
Chokladbottnar:
Värm ugnen till 175°C. Smörj två formar, 15 cm i diameter, och pudra med kakao inuti. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, matsoda och salt i en skål. Ställ åt sidan så länge. Vispa smör och farinsocker ljust och fluffigt i en stor skål. Tillsätt under fortsatt vispning ägg, äggula, smält choklad och vaniljsocker.
Tillsätt försiktigt mjölblandningen och mjölken i omgångar och vispa tills smeten är slät. Fördela jämnt mellan bakformarna och grädda i mitten av ugnen 23–25 minuter. Låt svalna på galler.
Mascarponechokladkräm
Vispa mascarpone, kakao och florsocker krämigt. Tillsätt grädden, lite i taget, och vispa till lagom konsistens.
Dekoration:
Bred hälften av mascarponefyllningen på den ena tårtbottnen. Lägg på bär, pudra med lite florsocker. Placera den andra tårtbottnen ovanpå, bred på resten av mascarponekrämen. Lägg på så mycket bär som bara ryms och pudra över med florsocker.
Recept: Linda Lomelino/Strömsö. Strömsö sänds i Yle Fem på söndag klockan 17.15.