Broccolisoppa med ädelost och päron
För 4 personer
2-3 broccolistånd (alt. 500 g fryst)
8 dl varm kyckling- eller grönsaksbuljong
ev. cirka 1 dl vitt vin
cirka 100 g ädelost, smulad eller tärnad
ev. vatten
salt
nymalen svartpeppar
2 fasta päron
smör
1/2 dl rostade mandelspån
Skär broccolin i buketter, men kasta inte bort stjälkarna. Skala stjälkarna och skär i bitar.
Koka upp buljongen och eventuellt lite vin. Lägg i stjälkarna först och koka i 3–4 min under lock, tillsätt buketterna och koka ytterligare cirka 3 min eller tills broccolin är mjuk men fortfarande har fin grön färg. (Fryst kokas någon minut, allt på en gång.)
Mixa till en slät soppa, tillsätt hälften av osten efter hand. Ställ tillbaka kastrullen på värmen. Späd eventuellt med lite vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Skala päronen, kärna ur och skär i klyftor. Stek dem försiktigt i smör.
Värm soppan lite extra och häll upp i skålar. Fördela päronen ovanpå, strö över resten av osten och mandelspån. Servera genast.