Lax med citronsås
För 4 personer
4 portionsbitar skinn- och benfri lax
salt och vitpeppar
smör och rypsolja
Till såsen:
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl crème fraiche (kokbar)
1 msk smör
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 tärning fiskbuljong
1 citron, gärna ekologisk
några droppar mild vitvinsvinäger
Att äta till:kokt potatis
blandad grönsallad
dill
citron
Koka upp vatten, grädde, crème fraiche och smör. Red av med majsstärkelse löst i vatten och smaksätt med en smulad fiskbuljongtärning. Sjud såsen i 5 minuter.
Tvätta citronen noga och riv av det yttersta gula skalet. Smaksätt såsen med en tesked skalrasp samt en matsked av saften från frukten. Låt dra i 2 minuter vid sidan av spisen. Smaka av med några droppar vinäger, salt och vitpeppar.
Stek fisken i lika delar smör och rypsolja, cirka 2 minuter per sida. Servera med kokt potatis, blandad grönsallad, citron och dill.