Mustig indisk grönsaksgryta
Olivolja
1 tsk senapsfrön
1/2-1 grön chili, urkärnad och strimlad
5 cm färsk ingefära, finhackad
1-2 tsk garam masala
1 tsk malen koriander
1-2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 tsk curry
1 tsk chilipulver
2 gula lökar, finhackade
1 burk kokosmjölk, à 400 g
5 tomater, tärnade
2 potatisar, skalade och tärnade
1 aubergine, tärnad
ev. 1 zucchini, tärnad
1 litet blomkålshuvud, i små buketter
100 g haricots verts
salt
Till servering:
basmatiris
mango chutney
Hetta upp lite olja i en gryta och fräs senapsfröna i 2-3 min eller tills de börjar sprätta. Tillsätt chili, ingefära, garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja, curry och chilipulver. Fräs i någon minut och häll sedan i löken. Låt den steka sig mjuk och glansig, tillsätt mer olja om det behövs. Låt svalna något och mixa.
Häll tillbaka lökpurén i grytan och tillsätt lite extra olja. Tillsätt kokosmjölk, tomater, potatis, aubergine och eventuellt zucchini. Låt puttra i 10 min. Häll i blomkål och låt sjuda ytterligare 5 min, tillsätt haricots verts när det återstår 2 min.
Smaka av med salt och servera med basmatiris och mango chutney.
Resterna blir perfekta i en lunchlåda.