Luffarstek med Café de Paris-smör och rödvinssky
För 4 personer
600 g luffarstek ("top blade" på engelska, "keskilapa" på finska)
1 krm curry
salt och svartpeppar
smör och rypsolja
Till smöret:
100 g smör
1 tsk curry
1 tsk dragon
1 tsk ketchup
1 krm senap av Dijontyp
Till skyn:
2 dl vatten
2 dl rödvin
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten
1 tsk kinesisk soja
Att äta till:
ugnsstekta potatishalvor
stekta tomathalvor
Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur en halvtimme före tillagning. Blanda smöret, en förenklad form av den världsberömda Café de Paris-varianten, och spritsa gärna ut det som snygga toppar.
Koka upp vatten, rödvin och kalvfond. Red av med majsstärkelse och sjud skyn i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
Krydda köttet med salt, peppar och ytterst lite curry. Stek köttet 2–3 minuter per sida i lika delar smör och rypsolja. Stek snittytan på halverade tomater och servera till, tillsammans med potatis. TT Spektra