Stella Martin (till vänster), lillasyster Siri och pappa Andreas Martin utgör tre tiondelar av gänget som byggde jättesköldpaddan. Foto: Richard Nordgren

Skalet som smälte juryns hjärta

I Gumbostrand i Sibbo sparades det inte på sanden i segerjakten – ett vinnande drag i KSF Medias tävling, visade det sig. Sex barn och fyra vuxna står bakom sommarens finaste sandskulptur.

Det är tre par ögon med blick för fungerande former som har äran att utse vinnaren: Jenny Haapimaa, Måns Eklund och Rasmus Kyllönen jobbar alla med grafik och layout inom KSF Media och ska välja ut segraren bland de tre finalister som läsarna röstat fram.

Länge behöver juryn inte fundera och överlägga. Egentligen inte alls. ”Klart val”, enligt Måns och Jenny, som båda har två småbarn var och därmed inte är helt främmande för sand och spade.

”Banbrytande”

Rasmus – ”inget strandlejon, men uppskattar arkitektur” – är ändå inte lika snabb i beslutsvändningarna, utan granskar länge ett annat bidrag: slottet som är prytt med färggranna blommor, nyponrosor, snäckor, stenar, tång och strandgräs.

– Det är ju banbrytande, för det är inte bara gjort av sand. Men lite förgängligt på grund av de färska blommorna. Det här kunde vara på en strand i Thailand, säger Rasmus och ser förtjust ut.

– Jag tänker genast på Törnrosas slott, säger Jenny, och vet inte hur rätt hon har. Törnrosas slott är precis  det namn som upphovsmakarna har gett sin sandskulptur.

– Det här är ett mer klassiskt slott med vallgravar, säger Måns om det andra slottet i finalen.

– Fast utan vatten i vallgravarna!

Slotten får ändå se sig slagna av en jättesköldpadda som i somras kravlade upp på Gumbostrand. Den väcker omedelbart kollektiv förtjusning.

– Enorm! Sympatisk. Välgjord och finslipad. Det syns att upphovsmakarna har lagt ned massor av tid på den,  lyder juryns omdöme.

– Ett exempel på att bra talkoarbete ger resultat!

Saken är klar. Segern går till familjerna Martin och Stor­gård som tillsammans skapat sköldpaddan – ett ypperligt prov på finlandssvenskt samarbete över regiongränserna, eftersom den ena familjen bor i Helsingfors och den andra i Vasa. Och det är en glad pappa i den förstnämnda familjen som tar emot beskedet.

– Jag funderade precis på hur det har gått i tävlingen, så det här känns jätteroligt, utbrister Andreas Martin.

Sköldpaddan finns inte längre kvar på stranden vid familjen Martins sommarstuga i Sibbo för ”med många småbarn hålls inget av sand helt någon längre tid”, men minnet av den här fina dagen i vänners lag kommer att bevaras länge.

– Vi höll på hela dagen, med lunchpaus emellan. Vi satt vid frukostbordet och planerade innan vi började bygga, men vems idé det var att göra en sköldpadda minns jag inte, berättar Andreas Martin.

Men bara en dags jobb? Sköldpaddan är så massiv att man kunde tro att det tog längre tid …

– Vi hade stora spadar!

”Vi” i det här fallet är barnen Stella, Siri, Vilja, Lova, Juni och Noah, föräldrarna Lee och Joel från Vasa, samt Andreas och hans fru Sabina som bor i Helsingfors.

Nu gäller det bara att försöka få de österbottniska vännerna till Helsingfors i september för att njuta av vinsten, familjemusikalen Djungelboken på Svenska teatern, säger Andreas Martin.

Vinnaren får femton biljetter till Svenska teaterns familjemusikal Djungelboken, övriga finalister får fem biljetter var.