Det ser lekande lätt ut när Zaida Olofsson klättrar upp för stången, fäller sig ut och flyger i luften. Men det krävs massor av träning och muskelstyrka för att klara av det. Foto: Robert Jansson

Alla muskler används i poledance

Fia Häggblom klättrar upp för stången, saxar benen runt den och blir sittande. Sedan böjer hon sig bakåt med huvudet mot golvet och hänger kvar. Efter endast åtta lektioner i poledance!

Fia Häggblom har testat olika träningsformer tidigare och fastnat för body balance – en blandning av yoga, pilates och tai chi – som hon tränar flera gånger i veckan. Men när hon såg anslaget på gymmet i Mariehamn om en nybörjarkurs i poledance anmälde hon sig.

– Det verkar så häftigt, jag är helt imponerad av vad duktiga utövare kan göra, säger hon som är nöjd med kursen.

– Det är roligt att testa något helt nytt. Man får en sån kick när man vågar göra något som tidigare verkade helt omöjligt, som att fälla sig bakåt när man hänger i stången, säger hon.

Trist i skolan

Instruktören Zaida Olofsson är mer än nöjd med sina nybörjarelever.

– De är väldigt duktiga och har gått snabbt framåt. Men det är också det som är en av de roliga sidorna med poledance, den ger snabba resultat, säger hon.

Zaida Olofsson kommer från Åland men bor numera i Stockholm där hon studerar kriminologi. Hon har ingen idrottsbakgrund. Tvärtom. Hon hatade gymnastiken i skolan och försökte senare gå på gym men tyckte att styrketräning var pest och spinning långtråkigt. Men när hon upptäckte poledance för två år sedan blev hon fast – efter en enda lektion. I dag är hon ett litet muskelpaket som smidigt och enkelt utför den ena tricket efter det andra där tyngdlagen verkar upphävas och kroppen går att forma precis som man vill. Hon har en stång hemma i student- ettan och den kan även tas med och monteras upp till exempel i föräldrarnas källare.

– Poledance är mångsidigt. Det handlar mer om gymnastik och akrobatik än om dans. Man bygger upp starka muskler i axlar, armar, mage, rygg och ben eftersom man ska orka bära upp sin egen tyngd och man får bra kroppskontroll, säger hon och tillägger:

– En riktigt grym träningsform!

Ett mål

Det finns hur många trick som helst att öva in och nya presenteras hela tiden. På nybörjarkursen fick deltagarna börja med att gå runt stången på olika sätt och träna på en snurr innan de började klättra. Det verkliga eldprovet för alla utövare är Iron X, det så kallade krysset. Man håller ett brett grepp i stången med båda händerna och lyfter benen, som man håller brett isär, rakt ut, parallellt med golvet.

– Jag är inte riktigt där ännu. Jag måste än så länge ta stöd med ett ben på stången men snart ..., säger Zaida Olofsson.

Många blåmärken

Fia Häggblom och Josefine de Mander, en annan av deltagarna i nybörjarkursen, har ont lite här och där efter de intensiva veckorna. Ett pärlband av blåmärken på insidan av armar och ben hör till men en sann entusiast är glad över dem alla. Ett bevis för att man tränat bra! Poledanceutövare är lättklädda – korta byxor och linnen.

– Bar hud är ett måste för att få grepp om stången. Huden är som ett arbetsredskap men konstigt nog kan bar hud te sig provocerande i poledance medan det är helt naturligt i väldigt många andra sportgrenar, säger Zaida Olofsson.