Nostalgirock i Senigallia

”Den hetaste rockfestivalen i världen”, Summer Jamboree, går av stapeln i Senigallia på Italiens ostkust, drygt 70 kilometer söder om Rimini den 3–11 augusti.

 

För dem som längtar efter 1950-talets guldkorn i rockens värld är den här festivalen bara ett måste. Programmet är digert och tidvis verkar det som om hela Senigallias befolkning klär sig i 50-talskläder – också de äldre damer som företrädesvis går klädda i svart från topp till tå. I år står också musik från 1940-talet på programmet. Nostalgi för hela slanten alltså, och det bästa är att en mycket stor del av evenemangen är gratis.

Årets Summer Jamboree är den 14:e i ordningen och festivalen har faktiskt rykte om sig att vara Europas största rockfestival. Speciellt med den här festivalen är att den försiggår mitt i Senigallias historiska centrum, på smala gator, på torg och vid den uråldriga Rocca Roveresca, en ståtlig 500 år gammal borg.

Discjockeyer finns överallt, utanför krogar och i gathörn, och de låter sin musik dåna ut längs gatorna. Men Summer Jamboree är inte bara musik, här firas en hel livsstil: här kan man också ekipera sig i äkta 50-talsstil och vill man ha en 50-talsfrisyr är det heller inget problem. Under festivalen säljs allt som har en anknytning till 1950-talet.

Råkar man dessutom komma dånande i en amerikanare, årsmodell före 1965, kan man räkna med gratis parkering på bevakad plats mitt i centrum under den tid festivalen pågår.

Det ordnas även otaliga danskurser för alla intresserade. Deltagandet är gratis och pågår utomhus på torg och i parker.

Årets storstjärna är USA-gitarristen Duane Eddy, för första gången i Italien. Andra uppträdande är The Paladines, Deke Dickerson och Junior Watson. The Big Six kommer från England och band från flera andra länder i Europa medverkar också.

Festivalen avslutas sedan med ett ordentligt Hawaiiparty. Kolla även Summer Jamboree-videon på hbl.fi.