Lotta Backlund Foto: Richard Nordgren

Torg och bastu – kända profiler ger sommartips

Några kända profiler ger Hbl:s läsare sina bästa sommartips. Här finns allt från falafel och koloniträdgårdar och ett kafé som betalar dig för att ta en påtår.

Lotta Backlund, producent och komiker
Lotta Backlund föredrar staden framför landet. På semestern dricker hon dagligen kaffe på ett av Helsingfors många torg.

– Dessutom köper vi grönsaker, fisk och bär på torget. Oftast blir det Tölötorg, men också Sandvikens torg och Salutorget. Jag funderar ofta på att vi borde ta oss till Hagnäs torg, men det blir sällan av.

Förutom torgen i Helsingfors rekommenderar Backlund Tölö bibliotek.

– Att köpa böcker har förr varit min last, men efter att vi senast flyttade insåg jag att det är vansinnigt att förvara massvis med böcker på dyra centrumkvadratmeter. Det var då jag upptäckte biblioteket. Man lånar, läser och lämnar tillbaka.

Har man barn tipsar Backlund om ett besök på Spårvagnsmuseet på Korjaamo i Tölö.

– Det är roligt, gratis och öppet också på söndagar. Min dotter Adde älskar att leka spårvagnschaufför!

Som sommarunderhållning för andra tipsar Backlund sin och Ulla Virtanens podcast The Non-Times.

– The Non-Times utkommer varje fredag. Ulla och jag pratar om veckans händelser och bjuder in gäster. Under sommaren kommer bland andra

Alexander Stubb och Heikki Kovalainen att besöka oss. Perfekt att lyssna på inför veckoslutet!

Kaj Korkea-aho författare
Kaj Korkea-aho kommer att tillbringa hela sommaren i Helsingfors. Mest sitter han och skriver i Villa Kivi vid Tölöviken.

– Jag älskar Café Regatta i Bortre Tölö. Det är mysigt, bohemiskt och trevligt och så får man fem cent om man tar en påtår kaffe.

Korkea-aho rekommenderar också crêpesvagnen vid Tre smeder.

– Vansinnigt goda crêpes och att ägaren bara talar engelska skapar en trevlig internationell känsla. Dessutom ska man jogga runt Tölöviken och köpa glass i den gayvänliga kiosken i Björnparken i Berghäll!

Sonja Kailassaari programledare
– För ett par veckor sedan guidade jag runt ett gäng med nordiska journalister i Helsingfors. Jag fick ett helt nytt perspektiv på staden när jag såg den tillsammans med folk som besökte Helsingfors för förs- ta gången. Jag gillar att vara turist i min egen stad.

Sonja Kailassaari rekommenderar cykeln som fortskaffningsmedel.

– Cykla till koloniträdgården i Hertonäs. Den är helt fantastisk, speciellt under försommaren då syrenerna och rhododendron blommar. Längst bort finns Café Kivinokka med hembakade örfilar, och getter och ankor som strövar fritt omkring. Härifrån har man också utsikt över stan. Dessutom kan man ta sig ett dopp.

Andra favoriter är kulturbastun i Havshagen.

– Jag gillar den japansk-finska stämningen och omgivningen med de sovjetinspirerade byggnaderna.

Sonja dricker gärna morgonkaffe på Salutorget.

– Kommer jag ensam till torget börjar alltid någon prata med mig. Det händer aldrig på andra kaféer.

Det sista tipset är Café Tyyni vid Tölöviken.

– Först en simtur på Simstadion och sedan kaffe på Tyyni. Försök få platserna längst ut på bryggan!

Pekka Strang  skådespelare
Förutom att spela sommarteater (Diivat) i Heinola kommer Pekka Strang att vistas i Helsingfors i sommar. Ett av hans tips är att packa en picknickkorg och köra ut till Lemminkäisen kallio (Lemminkäinens berg) vid flygplatsen i Vanda och kolla in flygplan.

– Vi gjorde det i vintras, men det är säkert ännu finare på sommaren.

Strangs andra tips är att ta barnen till en av Helsingfors stads lekparker och äta gratis parklunch.

– Det är otroligt fint av Helsingfors att servera gratis lunch för barnen. Ungarna får träffa sina kompisar i parken och vi föräldrar slipper laga mat.

För dem som ännu jobbar tipsar Strang att flytta sina möten ut till en bensinstation längs med Ring III.

– Man får ordentlig lunch och ser lite andra människor än dem man träffar i innerstan.

Det sista tipset är att cykla runt Bredviken.

– Otroligt vackert ljus om man åker på kvällskvisten och så står det ett gäng med kossor i en hage längs med vägen.

Lasse Mellberg hiphopartist
Lasse Mellberg kommer att turnera runt Finland hela sommaren. När han är hemma i Helsingfors rekommenderar han följande:

– Den lilla falafelrestaurangen Fafas på Stora Robertsgatan är det bästa som hänt i Helsingfors på mycket länge. Nya Kombo Winebar & Kitchen serverar

Helsingfors godaste tapas. Den ligger i Sörnäs vid ”Kurvi”. Sist, men inte minst Fratello och Torrefazione, kaffe av hög kvalitet i en fin men ändå trivsam miljö.