Vichyssoise, en fräsch, mild fransk soppa på potatis och purjolök som är lika god kall som varm. Här avnjuter Strömsögänget den som en sval sommarsoppa och skopar upp den med ett gott ugnsrostat bröd.

Strömsö: Vichysoise

Vichyssoise, en fräsch, mild fransk soppa på potatis och purjolök som är lika god kall som varm. Här avnjuter Strömsögänget den som en sval sommarsoppa och skopar upp den med ett gott ugnsrostat bröd.

Vichysoise

1/2 kg färskpotatis eller mandelpotatis
1 purjolök
1,5 dl crème fraiche
0,7 l mjölk
1 dl kall grädde
salt
svartpeppar
olivolja och brödkrutonger
½ citron
8 blad ramslök, om du har
ugnsrostat bröd i grova bitar


Skala potatisen, skär i skivor, lägg i en kastrull med mjölken och sätt på spisen. Skär av det vita på purjolöken, dela på längden och spola ordentligt i vatten. Skär i skivor. Lägg ner purjolöken i kastrullen och koka mjuk med potatisen med lite salt, i ungefär 10 minuter. Om du har ramslök (inget måste), lägg i den också och mixa sedan soppan slät med grädde i en mixer och kyl. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och crème fraiche.
Ringla över en god olivolja. Tips: om soppan serveras varm blir den jättegod med lite brynt smör på i stället för olja.
Bryt grova bitar av ugnsrostat bröd och använd som sked.
Soppan går bra att frysa ner men då ska den efter tining värmas upp och mixas för att sedan kylas av och ätas kall.

Strömsö sänds i Yle Fem på söndag klockan 17.15.