ölrutan

Ölrutan: Påsköl förr och nu

Påsken är en högtid som många av oss förknippar med god mat och dryck. Därför är det glädjande att bryggerier uppmärksammar årstiden genom att brygga säsongöl.

I dag kan ett påsköl smaka lite hur som helst, men traditionellt har det varit ett aningen mörkare öl med maltsötma och en något högre alkoholhalt. I jämförelse med julölen är påskölen likt årstiden ljusare i färgen och lättare kryddade även om choklad kan förekomma.

Det första moderna påskölet lär ha varit det tyska bockölet Salvator, bryggt första gången av Münchenbryggeriet Paulaner i slutet av 1700-talet. På den tiden var bryggeriet inhyst i ett kloster av Benediktinerorden och munkarna bryggde Salvator som ett rinnande bröd under fastan fram till påsken. År 1799 satte Napoleon stopp för klostrets verksamhet, bryggeriet lades ner och föll i staten Bayerns ägo. Sju år sedan räddades bryggeriet av Franz Xaver Zacherl, ägare till bryggeriet Münchener Hellerbräu, och bryggandet av Salvator återupptogs. I dag är Salvator ett av de kändaste tyska ölen och hittas ofta både i Alko och på välrenommerade pubar. Ölet har även gett upphov till traditionen att namnge bocköl med ändelsen -ator, ta till exempel Stadin Panimos Ultimator och Ayinger Celebrator. Bryggeriet Paulaner firar än i dag skapandet av Salvator-ölet varje vår med en stor fest i stil med höstens Oktoberfest.

Påskölstraditionen är i dag speciellt stor i Danmark. Likt julölens Julebryg-dag finns det en speciell Påskebryg-dag då de danska bryggerierna lanserar sina påsköl. Dagen infaller oftast första fredagen i mars och de flesta danska bryggerierna, både stora och små, brygger ett eget påsköl för högtiden. De finska bryggerierna är mer försiktiga med påskölen. I år har endast Vakka-Suomen Panimo och Laitilan Wirvoitusjuomatehdas valt att brygga ett påsköl, vilket är synd med tanke på den långa bryggartraditionen kopplad till högtiden. Förhoppningsvis kommer vi att se fler inhemska påsköl på hyllorna nästa år.


Ölrecensioner
M= Matbutik, B=Bar, A=Alko


Prykmestar Pääsiäisolut 4,5 %, Vakka-Suomen Panimo, Nystad
Nystadsbryggeriet har till påsken bryggt denna mörka lager kryddad med choklad sedan 2009. Ölet har en vacker kastanjebrun färg med ett snabbt försvinnande skum. Doft av mjölkchoklad och kola som också förekommer i smaken, lite som att dricka chokladpåskägg men fylligheten saknas.
2/5 poäng (M)



Cuvée de Pâques 7,5 %, St Feuillien, Belgien
Bryggeriet har fått sitt namn från Saint Fillan, ett skotskt helgon ursprungligen från Irland. Bryggeriet grundades 1860 men hade uppehåll mellan 1980 och -86. Påskölet är en kryddig belgisk dubbel med kryddstark doft av bl.a. anis och smak av torkad frukt från jästen. Som helhet en god belgisk ale som också fungerar till påskens maträtter.
3/5 poäng (A)
 


Kievari Mämmi 5,2 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, LetalaBryggeriet experimenterade för första gången med att blanda memma i öl till påsken 2009 och har fortsatt med traditionen sedan dess. Receptet har justerats en aning varje år och årets experiment känns som det bästa hittills. Ölet har en vacker bärnstensfärg med råg i doften som påminner om tyska roggenbier. Smaken är lämpligt fyllig och lämnar en behaglig eftersmak av råg på läpparna.
3/5 poäng (A)


Gouden Carolus Easter Beer 10,5 %, Het Anker, Belgien
Den gyllene konungen i ölets namn syftar på Karl V, den tysk-romerska kejsaren som växte upp i Mechelen, bryggeriets hemstad. Till typen är ölet en stark belgisk ale smaksatt med två olika kryddor där speciellt anisen kommer fram i doften. I den söta komplexa smaken hittar man också torkad frukt och alkoholen är väl gömd. Ett gott njutningsöl som väl passar för källarlagring för att göra ölet torrare i smaken.
4/5 poäng (A)
 


Master Tmavý 18° 7,0 %, Velkopopovicky Kozel, TjeckienFastän Tjeckien är hemland för det ljusa lageröl som i dag dominerar den globala ölmarknaden så har landet också en lång tradition av att brygga mörka öl. Denna mörka porter är ett lysande exempel på tjeckisk ölkultur som fallit i skymundan under tidens gång. Likt baltiska porteröl är detta öl bryggt med lagerjäst vilket ger en klar fyllig smak av rostad malt och brödighet. Ölet är inte heller för torrt och den försiktiga men fungerande humlegivan i slutet knyter en vacker rosett runt paketet.
4/5 poäng (A)



Påskebryg 5,5 %, Svaneke Bryghus, Danmark
Bryggeriet på Bornholm har valt att brygga ett ofiltrerat ljust lageröl av typen märzen till påsken. Märzenöl brukar vanligtvis drickas på Oktoberfest i slutet av september och med tanke på det är bryggeriet sannerligen ute i god tid. Hur som helst så är slutresultatet ett tämligen lyckat lageröl där speciellt humlen och den söta maltsötman i smaken får dominera. Matmässigt skulle jag gärna dricka detta öl till fisk.
3/5 poäng (A)
 


Apfel Bier 4,8 %, Neuzeller Kloster-BräuTyska Reinheitsgebot från 1516, den äldsta livsmedelslagen i världen, förbjuder användningen av annat än humle, malt och vatten i bryggandet av tysk öl. Dock finns det kryphål i lagen, bl.a. gäller den inte för export. Detta fruktöl är bryggt delvis på äpple vilket ger ölet en ciderlik karaktär. Likväl saknar ölet fyllighet och beska vilket gör helheten rätt så tunn och intetsägande.
2/5 poäng (A)