Då fem minuter är över flyttar männen sig till nästa dam. Få hade en på förhand planerad strategi, men hade kommit med en positiv inställning och glimten i ögat. Foto: Niklas Sandström

En kväll – tjugo dejter

Svårt att hitta den rätta? På speeddejting snabbdejtar du ett tiotal potentiella partner samma kväll. Speeddejtarna Tuija och Minja har några singelår bakom sig och ville testa något nytt.

Två timmar, tjugo dejter och tjugo chanser att finna den rätta. Eller åtminstone träffa andra likasinnade. Det är lördag kväll och väninnorna Tuija och Minja har kommit till en Helsingforsklubb för att testa speeddejting för första gången. Båda har levt singelliv i några år och är öppna för nya erfarenheter.

– Jag råkade se en annons på Facebook och tänkte att det här bara måste vi testa, säger Tuija. Så är det också något roligt och nytt att göra så här i början av kvällen. Restaurangmiddagar och ståuppkomik har vi redan gjort så många gånger.

Fötterna har de på jorden.

– Vi har inga orealistiska förväntningar. Det här är något vi gör med humor för att det är kul. Träffar man sedan någon trevlig är det bara plus, säger Tuija.
 

Flera dejter  i en smäll
 • Speeddejting går ut på att man under en kväll träffar så många nya människor som möjligt.
 • Beroende på arrangör har man 5–10 minuter per dejt, så roterar man vidare.
 • Om båda parterna meddelat arrangörerna att man är intresserad av den andra får man kontaktuppgifterna.
 • Utomlands där speeddejting har en längre historia ordnas speeddejting med olika teman, till exempel lunchdejter för jäktade karriärtyper.

Så kör dejtandet i gång. Det ligger en påtaglig nervositet i luften. Majoriteten testar konceptet för första gången. Händerna darrar lätt, en man fumlar till det och spiller sin öl, men annars löper diskussionen till synes naturligt med enstaka skrattsalvor i luften. Så plingar äggklockan att det är dags att byta partner.

– Kvinnor sitt kvar, män flytta er medsols till nästa kvinna, instruerar värdinnan och konferenciern Anna Uusiheimala.

Företaget Deittisirkus som arrange­rat kvällen är Uusiheimalas senaste projekt.

– Vi talade med några väninnor om olika frågor om singelliv och vi insåg plötsligt att det saknas ett företag som är specialiserat på att arrangera speeddejting i Finland, säger Uusiheimala.

Blir det eventuellt en finlandssvensk speeddejtingkväll i framtiden?

– Visst, om det kommer in förfrågningar. Överlag är tanken att arrange­ra olika temakvällar enstaka gånger om året, bland annat för homosexuella, säger Uusiheimala.

Läs mer i dagens Hbl!

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.