Då fem minuter är över flyttar männen sig till nästa dam. Få hade en på förhand planerad strategi, men hade kommit med en positiv inställning och glimten i ögat. Foto: Niklas Sandström

En kväll – tjugo dejter

Svårt att hitta den rätta? På speeddejting snabbdejtar du ett tiotal potentiella partner samma kväll. Speeddejtarna Tuija och Minja har några singelår bakom sig och ville testa något nytt.

Två timmar, tjugo dejter och tjugo chanser att finna den rätta. Eller åtminstone träffa andra likasinnade. Det är lördag kväll och väninnorna Tuija och Minja har kommit till en Helsingforsklubb för att testa speeddejting för första gången. Båda har levt singelliv i några år och är öppna för nya erfarenheter.

– Jag råkade se en annons på Facebook och tänkte att det här bara måste vi testa, säger Tuija. Så är det också något roligt och nytt att göra så här i början av kvällen. Restaurangmiddagar och ståuppkomik har vi redan gjort så många gånger.

Fötterna har de på jorden.

– Vi har inga orealistiska förväntningar. Det här är något vi gör med humor för att det är kul. Träffar man sedan någon trevlig är det bara plus, säger Tuija.
 

Flera dejter  i en smäll
  • Speeddejting går ut på att man under en kväll träffar så många nya människor som möjligt.
  • Beroende på arrangör har man 5–10 minuter per dejt, så roterar man vidare.
  • Om båda parterna meddelat arrangörerna att man är intresserad av den andra får man kontaktuppgifterna.
  • Utomlands där speeddejting har en längre historia ordnas speeddejting med olika teman, till exempel lunchdejter för jäktade karriärtyper.

Så kör dejtandet i gång. Det ligger en påtaglig nervositet i luften. Majoriteten testar konceptet för första gången. Händerna darrar lätt, en man fumlar till det och spiller sin öl, men annars löper diskussionen till synes naturligt med enstaka skrattsalvor i luften. Så plingar äggklockan att det är dags att byta partner.

– Kvinnor sitt kvar, män flytta er medsols till nästa kvinna, instruerar värdinnan och konferenciern Anna Uusiheimala.

Företaget Deittisirkus som arrange­rat kvällen är Uusiheimalas senaste projekt.

– Vi talade med några väninnor om olika frågor om singelliv och vi insåg plötsligt att det saknas ett företag som är specialiserat på att arrangera speeddejting i Finland, säger Uusiheimala.

Blir det eventuellt en finlandssvensk speeddejtingkväll i framtiden?

– Visst, om det kommer in förfrågningar. Överlag är tanken att arrange­ra olika temakvällar enstaka gånger om året, bland annat för homosexuella, säger Uusiheimala.

Läs mer i dagens Hbl!