Höstens vinnyheter

Mera oktobernyheter med bland annat behagliga vita och karaktärsfulla röda viner, samt en dyr men god madeira värd att uppmärksammas. Bland nyheterna finns också två inhemska bärviner, en kategori som det är svårt att förhålla sig till. I sig är det imponerande att entusiaster över hela landet gör “vin” på inhemska bär, men resultatet väcker frågor. Alkoholhaltiga drycker som baserar sig på inhemsk frukt och odlade eller vilda bär har ofta en sötma som gör dem svåra att servera som måltidsdrycker. De passar till dessert eller som pratvin.

VITA VINER

583257 Villa Bianchi Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC 2011. Marche. Italien.
Pris: 8,77 euro-
Betyg: Två stjärnor.
Vin från den italienska östkusten gjort på en lokal druva. – Medelgult med lätt ren druvig doft och torr behaglig fruktig smak. Anspråkslöst men sakligt vin.

561617 Alte Reben Berglagen Grüner Veltliner 2011. Weingut Salomon. Kremstal. DAC. Österrike.
Pris: 18,90 euro.
Betyg: Tre stjärnor.
Vin gjort på den över hela världen oerhört populära “egna” österrikiska druvan. – Ljusgult med generös druvig, elegant förfinad doft och torr fyllig förnäm smak. För fisk och skaldjur. 


525267 Planeta Chardonnay 2010. IGT Sicilien. Italien.
Pris: 19,90 euro.
Betyg: Tre stjärnor.
Vittvin delvis lagrat på nya ekfat av ett sicilianskt vinhus med höga kvalitetsambitioner. – Vackert gult med välutvecklad mogen doft av tropisk frukt och torr, mycket fyllig nyansrik smak med bra frukt och syra och en lämplig ekton av fatlagringen. Till lax och hönsrätter. 


RÖDA VINER

403167 El Collao Roble 2011. DO Alicante. Spanien.
Pris: 9,05 euro.
Betyg: En stjärna.
Svartrött med välutvecklad aromatisk varm doft och fyllig men märklig, inte helt ren smak. Rekommenderas inte!


478377 Viña Maipo Reserva Vitral Cabernet Franc 2011. Rapel. Chile.
Pris:
9,48 euro.
Betyg: Två stjärnor.
Djuprött med solvarm mogen välutvecklad doft och fyllig smak med tannin i överkant men också en del frukt. Till köttfärs och grytor. 


455197 Avgvstvs Cabernet Franc Tempranillo 2010. DO Penedès. Spanien.
Pris: 14,49 euro.
Betyg: Tre stjärnor.
Vin från Katalonien. – Färg à la blåbärssaft med välutvecklad sydligt varm doft och fyllig aromatisk smak. Tannin och frukt i harmoni. Ett användbart allmänvin i bra prisklass.


487897 Las Moras Black Label Shiraz 2009. San Juan. Argentina.
Pris: 15,48 euro.
Betyg: Tre stjärnor.
Svartblåröd färg med rätt sluten rostad doft och fyllig tanninrik smak dock med frukt och mustighet. Till biffar och kryddiga grytor.


498867 Albert Bichot Fixin AC 2009. Frankrike.
Pris: 19,89 euro.
Betyg: Två stjärnor.
Vin från en av de nordligaste vinbyarna i Bourgogne helt nära senapsstaden Dijon. Medelrött med varm bärig, typisk doft av en ung fransk pinot noir. Smaken medelfyllig, saftig med en del syra. En anspråkslös, men felfri representant för distriktet. Onödigt dyr! 


496597 Henri Bourgeois Les Baronnes Sancerre AC 2009. Frankrike.
Pris: 19,89 euro.
Betyg: Tre stjärnor.
För ovanlighetens skull ett rött Loirevin gjort på pinot noir. – Medelrött med varm behaglig lätt kryddad bärig doft och medelfyllig fruktig smak med en del tannin. Vinet ok, men priset i överkant! 


443667 Santa Alicia Millantu 2007. Maipo. Chile.
Pris: 24,70 euro.
Betyg: Tre stjärnor.
Mörkrött med framträdande mäktig varm aromatisk doft och fyllig. kraftfull smak med en del tannin som dock balanseras av frukten. Priset i överkant.


424447 Yalumba The Menzies 2008. Sydaustralien.
Pris: 39,90 euro.
Betyg: Fyra stjärnor.
Vin på cabernet sauvignon lagrat 22 månader på ekfat varav hälften nya. – Mörkrött med ännu ungdomlig blå ton och generös aromatisk charmig doft samt mycket fyllig mogen “söt” syltig smak med solvarm karaktär. Utmärkt balans mellan frukt och tannin. Gott vin men i en svår prisklass. 


469237 Hess Cabernet Sauvignon Mount Vender 2007. Kalifornien. USA.
Pris: 34,90 euro.
Betyg: Fyra stjärnor.
Kvalitetsvin från Napa Valley. – Svartrött med generös varm kryddig doft och mycket fyllig, moget “söt” smak med fin frukt och lämpliga tanniner. Förnäm helhet, värd att testa. 


BÄRVINER

603107 Keurusseudun Marja. Valkoherukkaviini. Punaisen Tuvan Viinitila. Finland.
Pris: 8,90 euro.
Betyg: En stjärna.
Gyllenbrunt med söt mogen. lätt oxiderad doft och mycket söt smak med alltför lite syra. Sorgligt obalanserad helhet (som kunde piggas upp med en skvätt av ett anspråkslöst men syrligt vittvin). Användningsområdet för vinet som sådant förblir förborgat. 


652487 Koskenvarsi marjapunaviini. Punaisen Tuvan Viinitila. Finland.
Pris: 9,65 euro.
Betyg: En stjärna.
Ljusrött med en märklig kemisk odör och söt smak av gammal saft. Enligt uppgift har man tillverkat bärvin och likör sedan 1995, ändå saknas bärens friskhet helt. Kanske husets vin smakar bättre på ort och ställe som nyavtappat?


MADEIRA

351597 H & H Madeira Malvasia 20 Year Old. Henriques & Henriques. Portugal.
Pris: 64,90 euro.
Betyg: Fyra stjärnor.
Fatlagrad toppmadeira. – Vackert mahognybrunt med generös charmig mogen doft av knäck och rostade kastanjer. Smaken nyansrik, aromatisk med behärskad sötma med lite apelsinmarmelad och ingefära. Förnäm helhet värd att testa trots priset!